Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Så här kan det komma att se ut på botten vid Fortums vågkraftsprojekt utanför Sotenäs.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snart sjösätts världens största vågkraftverk

I vår drar elproduktionen igång i det som ska bli världens största vågkraftverk. – Det har tagit några år, men nu är det nära, säger Göran Hult, talesperson för Fortums kraftproduktion.

Projektet som är ett samarbete mellan företaget Seabased som utvecklat tekniken och Fortum startade 2009. Vid sidan av Fortum, som till hälften är finansiär, har energiprojektet fått 139 statliga stödmiljoner. Av konkurrensskäl var det svårt att få det godkänt från EU och därför har det försenats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Processen har varit lång, men i november 2011 kom EU-kommissionens beslut, säger Göran Hult.

Anläggningen har byggts i havet utanför Smögen och kommer att bli den största i sitt slag. I den första fasen som startar i vår handlar det om att producera knappt en megawatt. Därefter utvärderas projektet innan nästa fas påbörjas.

– Fördelen när man behärskar den här tekniken är långa utnyttjandetider, det vill säga drifttimmar per år. Jämfört med vindkraft är det upp till tre gånger så mycket. Till skillnad från vindkraft är det heller inga häftiga svängningar och därför behövs ingen dyr balanskraft, säger Billy Johansson, VD på Seabased.

Han menar också att det är en fördel att vågkraftparken till skillnad från vindkraftstornen inte syns.

– Ett politiskt parti ville komma ut och titta på dem, men det är inte mycket man ser.

Att vågkraft fortfarande är ovanligt och att parken i Sotenäs är unik i sitt slag beror på att det finns problem som är svåra att lösa ekonomiskt. Ett av dem är att få ner aggre­gaten till botten så att de håller även när tio- eller hundraårs­vågen kommer.

– Vid ytan rör det sig hela tiden så de måste ner på botten där det inte är någon rörelse. Det är ingen billig historia för system som ligger vid ytan att få ner kablar och dylikt till botten för att föra energin till land, konstaterar Billy Johansson.

Aggregaten på botten fungerar som ett artificiellt rev och stärker djurlivet i området där de finns.

– Det råder fiskeförbud på området, men precis utanför ser man många som fiskar.