Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Snart fyller Félice Jankell filmduken

Félice Jankell dominerar stort i Amanda Adolfssons tonårsdrama Unga Sophie Bell. I vår syns hon också i huvudrollen i SVT:s ungdomsserie där världens alla män – utom 123 stycken – utplånats av ett virus.

När Félice Jankell läste manus till Amanda Adolfssons långfilm Unga Sophie Bell blev hon helt tagen:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag grät och rodnade om vartannat. Hon är ju väldigt visuell, Sophie Bell. Bara namnet, när jag fick höra det tyckte jag att det var så annorlunda. "Det här kan bara bli magi" tänkte jag. Amanda har verkligen också gett henne en egen värld, en egen ton och ett helt eget universum.

Läs också: Unga Sophie Bell | recension

Vad tänker du om rollen?

– Ja Gud tänk bara att få gestalta en tjej med så många färger och nyanser. Allt man har i sitt bubblande tonårshjärta!

Är hon en ovanlig person i en svensk film, tycker du?

– Nej ovanlig skulle jag inte säga. Det ovanliga är väl i så fall att en tjej tillåts ta så här stor plats. Berättelsen handlar inte heller om killar utan om Sophie, och hur hon går från tonåring till ung kvinna och människa, och försöker hitta sig själv. Vänskapen är i centrum, Sophies relation till bästa kompisen Alice.

Unga Sophie Bell, med premiär på fredag, är Amanda Adolfssons långfilmsdebut och delvis en bearbetning av regissörens egna upplevelser i tonåren:

– Då var vi fyra personer som hade bestämt oss för att flytta till London tillsammans efter gymnasiet. Tio dagar innan flytten var det en som omkom. Det var inte min bästis, som i filmen, men händelsen skapade ändå en fruktan, och födde tankar kring hur det skulle vara att förlora sin bästa vän.

Félice Jankell spelar i vår mot Michael Nyqvist och Dominic Monaghan i HBO-serien The hundred code. Dessutom har hon just avslutat inspelningen av en ny ungdomsserie för SVT Play, där även Eddie Endre har en bärande roll. Serien, i regi av Tord Danielsson, utspelar sig i en framtid där alla män i världen dött utom 123 stycken.

– De har utplånats av ett kromosomspecifikt virus, så det finns bara kvinnor kvar. Men så stöter min rollfigur ihop med en "Adam", säger Félice Jankell som i serien spelar en "lite punkig tjej som går sin egen väg".

Serien, med arbetsnamnet Efter Midian, sänds nu i vår berättar regissören Tord Danielsson som beskriver de åtta kortare avsnitten som alternativ science-fiction som utmynnar i en klassisk kärlekshistoria snarare än dystopi.

Han är övertygad om att Félice Jankell, med sin talang, inom några år kommer att synas i Hollywood. För huvudrollen i Unga Sophie Bell nominerades hon till Rising star på Stockholm filmfestival.

– Jag blev jättechockad och även om jag inte vann kändes det fantastiskt att bli nominerad, säger hon.

Du går i pappas fotspår?

– Absolut, i alla fall när det gäller skådespelandet. Men nej, det är inget han uppmuntrat eller lagt sig i. Faktiskt aldrig, vi har inte den relationen.

Mest läst