Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/12

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Snart dags för Häcken att flytta in – bildspel

  Det börjar närma sig spel på Häckens nya hemmaplan. GP gick husesyn på Bravida Arena.

  Drygt hälften av den konstgjorda gräsmattan är lagd. På den svarta asfalt som fortfarande syns ligger de återstående rullarna och väntar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  När GP kommer på besök till det som ska bli Häckens nya hemmarena är strålkastarna tända. Lampornas ska "brännas in" och lysa i 50 timmar innan de finjusteras och nästa vecka kommer ett italienskt företag hit för att rikta in ljuset med hjälp av laser.

  Det är enkelt, intimt och ovanligt lågt för att vara en fotbollsarena.

  Läktarna är nio stolsrader höga, vid VIP-loungen på ena långsidan bara fem (stolarna är grå och svarta och satta i ett oregelbundet mönster för att det inte ska se så tomt ut om det är lite folk på en match). Läktarens låga höjd gör att tv-kamerorna kommer att filma matcherna från en något annan position än vad Fotbollsförbundet anger i sina arenakrav. Här har man byggt en "balkong" under taket där kameran kommer att placeras.

  – En normal arena är högre och kameran ska ha en vinkel mot mittpunkten på si och så många grader och det stämde väldigt väl med en kameraplattform uppe på taket. Men när mediafolket kom hit insåg de att när de ska filma närmast kameran så blir det en så brant vinkel att det går inte. Då kom vi fram till den här lösningen. Det stämmer inte med förbundets krav på vinkel men detta var det bästa, säger Henrik Witt som visar oss runt

  Han är projektledare på kommunala Higab som är arenans beställare. När allting är klart lämnas driften över till ett annat kommunalt bolag – Gotevent.

  – Rent byggtekniskt var nog början det svåra för det är en oerhört omfattande grundläggning med all pålning under. Speciellt under ståplatsläktarna där det är mycket kraftiga pålar för att klara av att hålla arenan stilla. Vi känner oss trygga på det sättet, att det är stabilt, säger han.

  Hemmalaget har sin ståplatsläktare på ena kortsidan, bortalaget på den andra. Bortalagets bussar kan köras direkt in mot ståplatssektionen där supportrarna släpps av och lotsas upp på läktaren.

  Just nu är betongen grå, grå, grå men på långsidan ut mot spårvagnen och biltrafiken kommer det att sättas upp konstverk, bland annat i form av rostfria bågar som ska symbolisera en bollbana.

  Betongen har fraktats hit i färdiga element, på tåg från Tyskland. Även de 38 meter höga pylonerna till belysningen. Först var tanken att köra pylonerna i hela längder men det gick inte så nu består de av tre sammanfogade delar.

  Det här är en typarena som tyska Bremerbau har byggt på fler ställen och en mindre bra detalj är att det är öppet "fönster" mellan tak och läktare runt hela arenan. Börjar det blåsa och regna snett blir det nog rätt så blött för de som sitter/står överst. Sannolikt kommer den ytan att täckas över med reklamplatser.

  Det blir, som sagt en enkel arena. Sex små kiosker finns att handla i, men plats för så kallade food trucks vid större matcher, loger saknas men det finns ett antal rum som kan användas till olika saker. I VIP-loungen serveras cateringmat under matcherna men det kommer inte att finnas någon lunchrestaurang.

  I foajén, dit spelarna och VIP-folket har tillträde, ska det hängas upp ett konstverk i form av flaggor i taket.

  BK Häckens kommande omklädningsrum är som en större trerummare till ytan. Här finns fem duschar, fyra urinoarer och tre toaletter. Än så länge ligger elsladdar överallt och väntar på att bli ihopkopplade, men snart går det att få en massage här inne.

  Den 5 juli är Häcken hemma på Hisingen igen. Då är det premiärmatch mot Helsingborg.

  FAKTA: BRAVIDA ARENA

  Planmått: 105 x 89 meter.

  Publikkapacitet: 4 500 sittplatser, 2 000 ståplatser. Samtliga under tak.

  Yta: Konstgräs. Under mattan ligger cirka fyra mil värmerör vilket möjliggör spel året runt

  Kostnad: 181 miljoner (uppgradering av konstgräsmatta och diverse annat betalas av Häcken).

  BK Häckens omklädningsrum är cirka 115 kvadratmeter stort. Bortalaget får samma storlek. Dessa ligger på ena långsidan. Bakom västra kortsidan finns omklädningsrum som ska användas för övrig fotbollsverksamhet.

  Arenan är grundlagd på betongpålar till fast berg. De fyra belysningstornen är 38 meter höga och står på 130 kubikmeter hårt armerade betongfundament som är pålade till berg.

  Två stora LED- skärmar kommer att finnas inne på arenan. Rullstolsburna kommer in runt hela arenan och har sina platser längst ner mitt på norra läktaren.