Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Ett av de 20 nya cykelställen för lånecyklar hamnar längs Östra Hamngatan i hörnet av Gustaf Adolfs torg.

Snart är cyklarna på plats

Det är en knapp månad kvar. Sedan kan du ge dig ut och cykla, helt gratis.

Det knackas och bankas på alla kanter. Den 10 augusti skall vi ha 20 nya cykelställ i centrala Göteborg, från Järntorget till Lilla Bommen och Skånegatan. I dem ryms 300 nya franska lånecyklar med det vitsiga namnet Styr & ställ.

Kostar lånecykeln ingenting?

- Nej, inte om du bara lånar cykeln en halvtimme och sen ställer tillbaka den i tid, säger Carina Henriksson på Jcdecaux, företaget som vunnit upphandlingen med att förse staden med lånecyklar.

Väl fungerande cyklar betingar ett värde som garanteras via ditt kontokort. För den vanlige göteborgaren kanske ett säsongsabonnemang för en hundring kan vara det enklaste. Dessa går att köpa på nätet eller på Drottninggatan 62. ID-uppgifter måste alltid uppges.

Kontokort är lika viktigt för den som bara snabbt behöver ta sig någonstans med cykel. Med kortet få du en pin-kod och ett tolvsiffrigt nummer till lånecykeln, så du får ut den från stället. Detsamma gäller för turister, som kanske vill köpa ett tredagarskort för en tia.

- Kvittot är jätteviktigt att spara. Det är en värdehandling. Lämnar du tillbaka cykeln i tid går allt väl. Om inte blir du ersättningsskyldig, förklarar Carina Henriksson och påpekar att det kan bli mycket dyrt att inte sköta sig.

Det innebär att Jcdecaux alltid vill ha 2 500 kronor på ditt konto, som en garanti ifall cykeln inte lämnas tillbaka. För en familj om fyra personer handlar det då om 10 000 kronor.

- Skulle cykeln bli stulen måste man anmäla det på nätet, på en polisstation eller direkt hos oss, säger Carina Henriksson.

Lagom till Kulturkalaset går det att börja cykla. Kanske hem om du bor väldigt centralt. Senare i höst vidgas cirklarna lite med nya stationer vid Linnéplatsen och Plikta, Lisebergsstationen, korsvägen och Svingeln åt nordost.

- Det ska vara 300 meter mellan stationerna. Det vet vi av erfarenhet efter att ha byggt upp cykelsystemen i 60 olika städer, de flesta i Europa, säger Torbjörn Jönsson vid Jcdecaux.

Just nu väntar 500 franska cyklar i depån på Hisingen på att bli uppackade. Två gasdrivna bilar med specialanpassade släp kommer att trafikera staden alla veckans dagar samt kvällar, för att flytta runt och fylla på cyklar där stationerna blivit cykeltomma.

- Vi kommer även att två cyklande reparatörer på stan, som servar med allt från punkteringar till mindre reparationer av lampor och vajrar, säger Torbjörn Jönsson.

Lilla Bommen

Kanaltorget

Nils-Ericssons terminalen

Gustaf Adolfs torg

Slussplatsen

Postgatan

Bastionsplatsen

Lilla torget

Stora badhusgatan

Esperantoplatsen

Olof Palmes plats

Rosenlundsplatsen

Grönsakstorget

Kungstorget

Storan

Valand

Vasagatan/heden

Kristinelundsgatan

Sten Sturegatan

Bohusgatan/Skånegatan

Säsongskort: 250 kr från och med vårstarten 1 april (tidigare 100 kr för aug–okt)

Ett tredagarskort kostade under hösten 10 kr

Max gratis lånetid: 30 minuter

30–60 min: 10 kr

60–90 min: 20 kr

Mer än 90 min: 40 kr/halvtimme

Åldersgräns: 18 år (föräldrar kan låna till sina barn)

Mest läst