Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snöröjningen igång för fullt

Alla i snösvängen är ute sedan halvtresnåret på tisdagsmorgonen.

Drygt 200 traktorer är sedan tidiga morgontimmar ute i Göteborg för att försöka göra gator och vägar fria från snö. På tisdagsförmiddagen hade det fallit runt fem centimeter snö, vilket var lite mindre än vad gaturenhållningen hade räknat med, enligt prognoserna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Nu gäller det att hålla allt rullande. Enligt prognoserna ska det snöa till och från fram till 20-tiden på tisdagskvällen, säger Fredrik Stengavel, arbetsledare på gaturenhållningens centrala stadsdelar.

Han hoppas att kunna släppa hem sina inringda entreprenörer för lite sömn på tisdagskvällen.

Utöver traktorerna arbetar tio plogbilar och 20 saltbilar i stan. Stengavel fasar för riktigt kalla nätter med fem-sex minusgrader. Då blir det rena skridskobanan.

- Vi har fått prognoser på tre till fyra minusgrader under nätterna, men jag undrar om det blir så kallt. Frågan är hur mycket snö som kommer. Och om den är våt eller torr, säger Stengavel.

Andreas Mossberg, planerar all vinterväghållning på trafikkontoret. En lärdom från förra året är att kommunikationer mellan olika parter är A och O för en bra snörösjnig.

- Det gör de nu. Om en 60-bussen inte kommer upp till Masthugget, får våra traktorkillar reda på det omgående. På tisdagsmorgonen hade bussen det svårt vid Kapellplatsen, säger Andreas Mossberg.

Varje dygn med full bemanning kostar runt 1,5 miljoner kronor. För det får göteborgarna vägar, cykelbanor, hållplatser och bostadsområden rensade från snö. Första kvartalet 2010 överskreds därmed budgeten med 33 miljoner kronor, vilken politikerna sedan nollställde inför den kommande vintern.

- Nu ska det fortsätta att snöa under tisdagen. Fram till klockan tolv på onsdagen kan det komma åtta centimeter. Det ska dessutom bli kallare senare under tisdagen, säger Andreas Mossberg.

Prognoser säger att det ska vara tre minusgrader klockan sex på onsdag morgon. Det betyder att alla gubbar är igång!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.