Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Snön faller – och fotgängarna med

Snöhalkan skapar full rulle på de flesta ortopedkliniker i storstäderna. Värst är det i Göteborg, där alla planerade ortopedoperationer nu ställs in.

– Vi måste prioritera de akuta skadorna, vilket gör att vi måste ställa in alla planerade operationer den kommande veckan, säger områdeschefen för ortopedin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU), Helena Söderbäck.

Även Karolinska sjukhuset och Skånes universitetssjukhus har märkt av fler hand- och fotledsskador som kommit av fall på gatan.

– Men vi är långt från läget i Göteborg, säger sektionschefen på ortopedin i Malmö, Mattias Jönsson.

Hastig kyla som kom efter en period av töande ställde till det i Göteborg. Gatorna blev glashala när slask förvandlades till is.

Men snöröjningen får inte speciellt hård kritik.

– Nej, jag upplevde det värre i Stockholm när jag var där för någon vecka sedan, det gick knappt att ta sig fram, säger PRO:s distriktsordförande i Göteborg, Birgit Malmbom.

Och på ortopedakuten upplever man inte att det är äldre som far mest illa.

– Vi har alla åldrar här. Äldre kanske till och med klarat sig lite bättre. De är förnuftiga och använder stavar och broddar i det här vädret säger Helena Söderbäck.

(TT)

De flesta som söker hjälp på ortopedakuterna har hand- och fotledsskador som kommit av fall på gatan.

Det bästa sättet att själv minska risken för att falla ishalkan är att gå med broddar på skorna, eller att stödja sig med skidstavar när man går ut. Men man bör också använda skor med grovt räfflade sulor.

Källa: Sahlgrenskas ortopedklinik (TT)

Mest läst