Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

snöoväder alperna

Snökaos i Alperna - skidorter jublar

Tusentals bilister strandsattes på väg till eller från franska Alperna på grund av kraftigt snöväder. Men på skidorterna kom snön i helgen som en gåva från ovan.

Kraftigt snöfall i sydöstra Frankrike stoppade runt 15 000 bilförare i helgen. Myndigheterna öppnade idrottshallar och samlingslokaler i minst tolv städer för strandsatta bilister som inte kunde fortsätta resan, rapporterar AFP. Många tvingades också övernatta i sina bilar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Snöovädret slog till just när jullediga var på väg till eller från skidorterna i Savojen. En man dog när hans bil sladdade ner i en ravin i departementet Isère.

Nya varningar

Inrikesminister Bernard Cazeneuve manade bilister att iaktta största försiktighet och bad dem som kunde skjuta upp sina resor att göra det. Vädervarningen var orange, den näst högsta på skalan, i 19 franska regioner. Samtidigt varnade meteorologerna för mer snö och halka.

Även i sydvästra Tyskland orsakade snövädret problem på lördagen. På motorvägen A8 mellan Stuttgart och München bildades över två mil långa köer, skriver Stuttgarter Zeitung.

I norra Frankrike skapade blåsten problem. Orkanbyar på upp emot 45 meter i sekunden tvingade hamnen i Calais att stänga tillfälligt och bilfärjorna över Engelska kanalen ställdes in.

Några kilometer utanför Calais tillbringade tusentals migranter en andra natt i minusgrader i provisoriska läger.

Räddar skidsäsongen

Men skidarrangörerna i franska Alperna jublade.

-Vilken glädje! Det är en gåva från himlen, sade Gilbert Blanc-Tailleur på skidorten Courchevel.

Också i Österrike, som haft den varmaste vintern sedan mätningarna började för 247 år sedan, andades man ut av lättnad på skidorterna.

Snön har också skapat problem i Storbritannien, med över 100 000 strömlösa och försenade flygavgångar. I Leek i västra England föll 12 centimeter snö under lördagen, rapporterar BBC.

Mest läst