Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Smiskstrategi hos pojklag i innebandy

Ledarna för Engelholms FBC:s pojklag använder sig av ett sexistiskt material när de tränar P 14-laget. – Det här är tydligt sexistiskt och helt i strid med idrottsrörelsens ideal, säger Skånes innebandyförbunds ordförande Jane Andersson till SVT:s Sydnytt.

I materialet beskrivs tre försvarsspel: Petra, Jennifer och Sofia. Där beskrivs också hur spelarna ska agera vid de olika typerna av försvarsspel genom liknelser med hur man kan behandla olika tjejer.

"I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan", "Släpp loss monstret, släpp loss Petra".

En annan formulering lyder: "Genom att i rätt läge hångla och tafsa på Sofia får vi ut optimalt resultat."

Tränare kommenterar

En av tränarna i FBC:s pojklag, Christian Hägerström, kommenterar formuleringarna till Feministiskt Perspektiv:

– De här uttrycken kan vara relaterade till olika taktiska direktiv som killarna har fått... Ja, jag kan relatera till detta. Det är benämningar och förklaringar som vi haft vid en mindre taktisk genomgång.

Han säger också att han kan förstå att det låter osmakligt.

– Det här är något som jag genast kommer att ta upp till diskussion för att vi ska ändra på. I sammanhanget har det absolut inte varit belyst på det sättet, utan det har snarare varit ett sätt att arbeta med en viss taktik.

Förälder om taktiken

I en intervju med Feministiskt Perspektiv säger en förälder till en av spelarna i laget att det inte är okänt att tränarna använder sig av tjejnamn när de snackar taktik, men att det inte väckt så stor uppmärksamhet.

– Visst har jag frågat varför, men min son säger att det är lättare att komma ihåg då. Men jag hade ingen aning om att tränarna talar på det här sättet.

"Olyckligt"

Leif Winterhof, vice ordförande i Engelholms FBC talar om en miss i arbetet:

– Det är olyckligt om det är någon som uppfattat det som kränkande, säger han.

Mest läst