Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

194400h1024.jpg
SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormvindar på fredagen. ARKIVBILD.

SMHI utökar stormvarningen

Efter Gorms framfart: Nu varnar SMHI för stormen Helga.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormvindar på fredagen i Östergötland, norra Västergötland, inre Dalsland, Bohuslän, Göteborg och Sjuhäradsbygden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det kan bli stormbyar på över 25 meter per sekund, säger Charlotte Eriksson, meteorolog på SMHI.

Stormbyarna kommer i sällskap med ett lågtryck som kommer in i morgon över norra Götaland och södra Svealand, och passerar landet österut.

Norr om lågtrycket klass 1-varnar SMHI för snöfall i Värmland, Dalarna och Gävleborgs läns inland. Snöfallet kommer under dagen att röra sig uppåt i landet och passerar Västerbotten framåt midnatt.

-Det kan falla 10-15 centimeter nysnö, säger Charlotte Eriksson.

Även för Stockholms län utom Roslagskusten är en klass 1-varning utfärdad från och med fredag eftermiddag. Där kan det bli mycket hårda vindbyar.

-Framför allt är det för vinden som varningarna handlar om på de flesta håll i landet. I Stockholms län blir det vindstyrkor på drygt 20 meter i sekunden, säger Anna Hjelmstedt, vakthavande meteorolog på SMHI.

Stormen har döpts av SMHI:s danska kollegor.

-De döper varannan till ett killnamn och varannan till ett tjejnamn, och de går efter alfabetet. Alltså Freja, Gorm och nu blev det Helga, säger Charlotte Eriksson.

TT: Varför döptes stormen till just Helga?

-Det är nog deras fantasi som sätter namn, säger Charlotte Eriksson.

Mest läst