Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

SMHI: Hopp om mindre flöden

Massor med regn och smältande snö ställde till problem med översvämningar i källare och hus och vattenfyllda vägar i framför allt Västra Götaland under nyårshelgen. Men SMHI lovar lite bättre väder under onsdagen.

Men en klass 1-varning kommer att kvarstå för området väster om Vänern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det gäller Dalsland och de inre delarna av Bohuslän men där är det redan nu problem, säger Barbro Johansson, vakthavande hydrolog, till TT på tisdagskvällen.

Under helgen varnade SMHI för höga flöden i små vattendrag i norra Västergötland, främst området söder om Vänern.

-Men det ser ut som att flödena kulminerat och jag räknar med att det vänder under natten och morgondagen. Det väntas inte heller några större mängder regn, säger hon.

Fortsatt varning

Men väster om Vänern blir det en fortsatt klass 1-varning. Där var det problem redan under nyårshelgen.

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Borås fick delvis stängas av. Delar av sträckan har översvämmats och passagerarna fick i stället åka buss. Tidigast onsdag eftermiddag beräknas tågbanan vara körbar igen, enligt P4 Väst.

Flera vägar i väst har också svämmats över, exempelvis mellan Olsfors och Sandared utanför Borås och mellan Uddevalla och Färgelanda. I Bäveån i Uddevalla steg vattnet så mycket att en gångbro stängdes av. Utanför Trollhättan blev det översvämning i ett av Vattenfalls ställverk.

Sjukhuset i Falköping tog under natten till tisdagen in så mycket vatten att källaren översvämmades. Räddningstjänsten fick pumpa ut vattnet och många länspumpar har lånats ut till oroliga husägare.

Tö i Småland

Även i Småland ställde tövädret till med problem med flera översvämningar det senaste dygnet, bland annat i Gränna och Stockaryd. Här har smältvatten sipprat in i hus.

-Jag tror vi kommer att få mer problem eftersom prognosen utlovar mildväder åtminstone en vecka till, säger brandmästare Tommy Kruth till P4 Jönköping.

Mest läst