Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Nu är det bevisat: Småkakor är farliga för hälsan.

Småkakor kan orsaka stroke

Småkakor, pommes frites och godis. Alla kan de öka risken för stroke. Oppositionen röstade igenom en motion om begränsning av transfetter i maten för ett år sedan. Men lagförslaget dröjer från en motvillig regering.

I den amerikanska studien WHI-OS, Womens Health Initiative Observational Study, har Doktor Ka He, med kollegor analyserat data från en undersökning av 87 025 kvinnor i åldrarna 50-79. Kvinnorna var generellt vid god hälsa när studien inleddes. De fick svara på frågor om sin diet, hur ofta och i hur stora portioner de åt av 122 olika mattyper under tre månaders tid.

Resultatet av den nysläppta studien var att förekomsten av ischemisk stroke, hjärninfarkt, var 39 procent större bland de kvinnor som åt mest transfetter (6,1 gram per dag), än hos de som åt minst (2,2 gram per dag).

Lars Rosengren är neurolog på Sahlgrenska, och ordförande i det regionala strokerådet i väst. Han förvånas inte av resultatet.

– Nej. Att vara fet ökar risken för stroke och transfetter anses vara mindre hälsosamt än fleromättade fetter. Men det är oerhört fint att man kunnat belägga det vetenskapligt, säger han.

Medelinsjukningsåldern för stroke är 75 år för kvinnor och 80 år för män. Trots att studien bara utförts på kvinnor tror Lars Rosengren att samma faktum gäller för män.

Så vi bör passa oss för att äta småkakor om vi inte vill oroa oss för stroke?

– Ja, och det ska man göra som ung också. En process med dålig levnadshållning kan leda fram till de här problemen. Medicinskt vore det bra med en lag om transfetter.

I Danmark finns sedan 2004 en lag som säger att livsmedel endast får innehålla två gram industriellt framställt transfett per 100 gram fett. Miljöpartisten och riksdagskvinnan Gunvor G Ericson har drivit frågan om en likadan lag i Sverige. Efter flera försök fick hennes motion bifall i riksdagen den 17 mars 2011, efter att sverigedemokraterna stött oppositionen, och allianspartierna lagt ned sina röster. Regeringspartierna sa dock senare i miljöutskottet att förbudet inte behövdes. Ett år senare har inget nytt lagförslag kommit från regeringen.

– Rimligtvis borde regeringen komma med en tidsplan. Jag tycker att det är illa att regeringen inte gjort som den blivit tillsagd av riksdagen, säger Gunvor G Ericson.

Christina Isaksson Eldh är departementssekreterare på Landsbygdsdepartementet och ansvarig för regeringens utredning. Hon räknar med att lagförslaget kommer att dröja ytterligare ett år, men tycker trots det inte att arbetet gått långsamt.

– Jag tycker att vi varit snåla med tid. Men vi ville ge Livsmedelsverket en chans att titta hur det ser ut i andra länder, säger hon.

Finns det ett ointresse från regeringen för den här frågan?

– Nej, inte alls. Jag tror att regeringen velat undvika att ha för mycket regelverk, och hellre för en dialog med branschen.

Transfetter är fetter som innehåller transfettsyror. Transfettsyror bildas vid industriell delvis härdning av fetter och oljor. De kan finnas i mat som pommes frites, småkakor, piroger, pajer med mera. Även fetter som innehållsdeklareras som "delvis härdat fett" eller "härdat vegetabiliskt fett" kan innehålla transfettsyror.

Mest läst