Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Inte mycket synligt återstår av Tankastationen, men under mark återstår en hel del innan tappen är helt borta.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sluttankat på central tapp

  Nu är det sluttankat vid Pusterviksplatsen. Tappen rivs till förmån för den nya bron som ska binda ihop Haga med Rosenlund.

  Av de tre svampliknande skärmtaken återstår inte mer än några sorterade plockepinn-högar. Bensin- och dieselpumparna är lika obrukbara de.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Sedan i påskas är Tankastationen vid Pusterviksplatsen bara att glömma för bilister med sinande bränsletankar.

  – Vi hyrde av OKQ8 och vi har blivit gemensamt uppsagda av Göteborgs stad, som äger tomten, säger Hugo Stakkestad, ansvarig för drivmedel på Bilia.

  Anledningen är den planerade gångbron som ska binda ihop Haga med Rosenlund. Byggstart är planerad till senare i år och bron väntas bli den första i Sverige i materialet fiberförstärkt polymer (FRP), som annars används i exempelvis båtar och vindkraftverk.

  Tappen trängs således undan av bron men troligen hade Västlänken förr eller senare tvingat bort bensinstationen med tillhörande, nedgrävda cisterner.

  Hugo Stakkestad säger att Bilia gärna hade drivit vidare Tankastationen i centrum.

  – Vi hade absolut velat vara kvar, det finns knappt någon mer station i centrala Göteborg. Men nu blir det inte så.

  Det uppsagda arrendet löper ut vid halvårsskiftet och då ska också Bilia och OKQ8 ha återställt marken.

  – För att hinna plocka upp och göra i ordning med cisterner och annat så stängde vi stationen i påskas, säger Hugo Stakkestad.

  I måndags drog rivningen i gång. Företaget RGS90 sköter nedmonteringen och markmiljötekniker Nicklas Svensson tror att arbetet kan ta mellan två och fyra veckor.

  – Det beror helt på hur föroreningssituationen ser ut på platsen. Men om två veckor tror jag att vi vet hur arbetskrävande arbetet blir. I veckan har vi rivit skärmtaken och tömt tankarna, och på måndag ska vi gräva så att vi kan gå ner i och göra rent tankar och rörledningar, säger Nicklas Svensson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.