Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Folkpartiledaren Jan Björklund är nöjd med sin valrörelse.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Slutspurt i valrörelsen

Omringad av tv-kameror från svenska och många utländska medier avslutade alliansen sin valkampanj med blomsterutdelning i centrala Stockholm.

Tio i tolv på valdagen var alliansens fyra partiledare samlade i ett kafé vid Sergels Torg. Sedan gav de sig ut på valrörelsens sista gemensamma aktivitet. På en kort promenad längs Drottninggatan delade de ut orange blommor och pratade med väljare – i den mån de kom åt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För det här var ett välbevakat evenemang. Med många tv-bolag från andra länder. I mitten stod moderatledaren Fredrik Reinfeldt och såg mer avspänd ut än han tidigare har gjort under valrörelsen.

Reinfeldt log och såg ut som bara en person som känner att han har gett allt kan göra. I intervjuerna sa han att han var ödmjuk på valdagen.

Men inom Moderaterna finns en oro för hur långt den rödgröna spurten kommer att räcka när rösterna räknas ihop i kväll, erfar GP.

Bedömningen i Moderaternas kampanjledning är att de senaste dagarnas fokus på sjukförsäkringsfrågan kan ha kostat någon procentenhet.

Moderaterna insåg att kortet om sjukförsäkringen skulle spelas ut av de rödgröna. Men de hade trott att det skulle komma tidigare än det gjorde. Nu hamnade frågan i fokus lagom till de avslutade partiledardebatterna i TV4 och SVT.

I TV4 -debatten var alliansen inte riktigt förberedd. När sjukförsäkringen sedan kom upp i SVT hade förberedelserna gjorts bättre.

Då var strategin att visa sig mer inkännande inför enskilda människors situation. Och samtidigt pedagogiskt förklara varför situationen med många förtidspensioneringar, som skapats under tidigare regeringar, inte var hållbar.

Men alliansens partiledare har känt ett underläge i sjukförsäkringsfrågan där de rödgröna har sett till att lyfta fram individer som drabbats. Så här svarar Centerledaren Maud Olofsson på GP:s fråga om alliansen lyckats med att förmedla att de ser enskilda människors problem:

- Jag tror att vi hade kunnat göra det ännu bättre.

Hur då?

- Det handlar alltid om att vara ute och förklara. Men det är alltid lättare att lyfta fram enskilda fall som är problem. Det är svårare med enskilda fall som har varit lyckade.

Maud Olofsson anser att Centerpartiet fortfarande har målet tio procent inom räckhåll.

- Vi har ökat i alla mätningar. Nu låg vi senast på 7,6 procent. Målet är tredje största parti, sa hon till GP i samband med alliansens torgmöte i Stockholm på lördag eftermiddag.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt upprepade att han aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

- Vi är väl förberedda att ta ansvar för Sverige. Om svenska folket tycker det? Ja, nu är det deras beslut, säger han till GP.

Han har ägnat den senaste veckan åt att understryka vikten av en stark majoritetsregering.

- Jag tror många har lyssnat. Medborgarna är väl insatta och tar argument, men de får argument från olika håll. Jag tror ändå de förstått vad jag sagt om betydelsen av en starkt regering.

Än en gång avslutar han med "men om det sedan räcker..."

Han har inget entydigt svar på varför de rödgröna tycks ha tagit in mycket av alliansens försprång.

- Vi har hela tiden sagt att det blir ett jämnt val. Det tror jag också det blir. Förra valet visste vi inte resultatet förrän långt in på valnatten. Det kan bli så i natt igen, säger Fredrik Reinfeldt.

- Folkpartiledaren Jan Björklund är också nöjd med sin valrörelse. Men han har saknat två frågor. Europapolitiken och jämställdheten.

- Vi har en väldigt stor ojämställdhet på arbetsmarknaden, för att det inte lönar sig att utbilda sig i kvinnoyrken. Det beror på att vi har haft rödgrönt styre under årtionden i kommunsektorn. De vill inte ha lönespridning.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund tror att den sista veckan debatt om sjukförsäkringar kan ha kostat alliansen en hel del röster.

- Det kan vara så ja. Men det är alltid svårt att diskutera enskilda fall, samtidigt som jag är den förste att säga att politik handlar om just enskilda människor.

Han antyder att, om alliansen vinner valet, kan det finnas anledning att se över sjukförsäkringsreformen en gång till.

Om alliansen vinner tror han att det är tre saker som avgör.

- Att vi visat att en borgerlig regering kan hålla samman. Vi har klarat en svår ekonomisk kris och vi har ändå förstärkt välfärden - äldreomsorgen, skolan och vården, säger Göran Hägglund.

Så var det dags att dela ut de sista orangea gerberorna och förbereda sig för kvällens och nattens valvakor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.