Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Sluta ställa svaga grupper emot varandra"

  Att ställa flyktingar i behov av bostad mot unga som saknar eget boende är en oärlig och dålig argumentation för att styra om regeringens satsning på billiga hyresrätter för att i stället bygga tillfälliga bostäder för flyktingar, skriver Teo Strömdahl Östberg och Ellis Holmberg, jagvillhabostad.nu.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Replik

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Bostadsstödet, 25/11

  Rudolf Antoni, Fastighetsägarna, Skriver på GP Debatt (25/11) att regeringens satsningar på att få fram bostäder som även unga kan ha råd med i stället ska gå till flyktingmottagandet. Att ställa en svag grupp (människor på flykt) mot en annan (unga som inte får bostad) är en oärlig och rentav illvillig argumentation.

  För att Sverige ska kunna ha ett mänskligt asylmottagande krävs asylboenden som möter behoven, både avseende kvantitet och kvalitet. Men satsningar på asylboenden är inte bostadspolitik.

  Bostadsbristen drabbar främst alla människor som står utanför bostadsmarknaden. Det handlar om unga och studenter, personer som nyligen kommit till Sverige och personer som behöver flytta till ny ort.

  Pressa hyrorna

  Regeringen vill stimulera byggandet av mindre hyresrätter till priser som även unga klarar av. Det är denna satsning som Antoni gärna förflyttar till migrationspolitiken. I stället för en politik som syftar att pressa hyrorna på det som byggs så väljer Antoni att hylla Liberalernas (före detta FP) nya ställningstagande för fri hyressättning i nyproduktion.

  Enligt Antoni skulle större intäkter ge incitamenten att bygga mer. En nybyggd etta i Kvillebäcken i Göteborg kostar över 6 300 kronor. Det är tydligen för lite. Bostadsrätter och småhus är totalt förskonade från prisregleringar. På marknaden för ägt boende har priserna skenat i höjden tillsammans med hushållens skulder.

  Vi kan helt enkelt inte se Rudolf Antonis debattartikel som något annat än ett försök att ställa två svaga grupper mot varandra i syfte att rikta regeringens ambitioner från att pressa ner hyror till att pressa upp dem. Att detta kommer från en representant för de företag vars intäkter består av just hyror blir bara sorgligt.

  Teo Strömdahl Östberg

  ordförande för jagvillhabostad.nu

  Ellis Holmberg

  jagvillhabostad.nu Göteborg