Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Fel om fett. Den allvarligaste effekten av kolesterolkampanjen är troligen skräcken för det mättade fettet. Sedan de fettfattiga kostråden infördes i USA på slutet av 1970-talet har fetma och diabetes ökat våldsamt över hela världen.

Sluta behandla friska – satsa på de sjuka

Sjukvården är i kris. Vi har brist på läkare och sjuksköterskor, patienterna köar i timmar på akuten och cancerpatienter får vänta i halvår för operation. De flesta anser att krisen beror på för mycken administration och datorexercis. Detta är säkert en av förklaringarna, men den inbillade sjukdomen ”högt kolesterol” bidrar, skriver bland andra docent Uffe Ravnskov.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För femtio år sedan fanns det 8 000 aktiva läkare i Sverige. I dag överstiger antalet 40 000 trots att befolkningen endast har ökat med en dryg miljon. Men Sverige har inte drabbats av pest eller kolera utan av en inbillad sjukdom som kallas högt kolesterol. Antalet ”sjuka” räknas i miljoner; antalet sjukvårdskronor i miljarder. Svartmålningen av kolesterolet och det mättade fettet, har lett till gigantiska kostnader och katastrofala hälsoproblem i de flesta av världens länder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Idén kom från Framingham i USA. Här studerade amerikanska forskare på 1960-talet ett stort antal friska människor. Sju-åtta år senare upptäckte de att kolesterolet hos dem som fått hjärtinfarkt hade varit lite högre från början än de andras. De var därför säkra på att detta var orsaken.

Men 30 år senare var det fler som hade dött bland dem vars kolesterol hade gått ner jämfört med dem vars kolesterol hade gått upp. Sedan dess har mer än 20 studier visat att äldre människor med högt kolesterol lever längst. Men ingen reagerar.

När de effektiva kolesterolsänkare statinerna introducerades tog kampanjen fart. I dag medicineras miljoner av människor för att förebygga hjärtinfarkt och stroke; i Sverige enbart mer än 700 000.

Men det är väl bra; då minskar antalet sjuka. Det är tvärtom därför att det är endast några få procent, som har nytta av statinernas, medan biverkningarna är många och allvarliga.

Mycket liten effekt

Från siffrorna i statinexperimenten kan man till exempel räkna ut, att chansen för en 60-årig patient, som tidigare haft en hjärtkärlsjukdom att överleva de nästa fem åren är ungefär 85 procent. Om patienten tar en statintablett varje dag ökar chansen på sin höjd till 87 procent; i de flesta experiment är effekten mindre.

Och inget kolesterolsänkande experiment har lyckats förlänga livet för kvinnor eller för friska av bägge kön.

Men kolesterolkampanjen fortsätter. Förra året publicerade American College of Cardiology och American Heart Association nya riktlinjer ”för behandling av kolesterol”.

Kolesterol är byggstenen i våra celler och nerver, och den största mängden finns i hjärnan. Det används även för att producera stress- och könshormoner, och med solens hjälp ombildas hudens kolesterol till D-vitamin. Vi producerar 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Får vi för lite, ökar produktionen; äter vi mycket, minskar den. Hur kan någon tro att kolesterol är en sjukdom?

Enligt de nya riktlinjerna kommer miljoner av friska människor att förvandlas till patienter, Statinerna har nämligen många allvarliga biverkningar. Det rör sig om muskelsvaghet, leverskada, nervsjukdom, impotens, diabetes, minnesförlust, grå starr, njursvikt och cancer, men de bagatelliseras av läkemedelsindustrin.

Allvarliga biverkningar

Vanligaste biverkan enligt oberoende forskare är muskelproblemen. Professor Beatrice Golomb vid University of California publicerade 2012 ett experiment på drygt 1 000 friska försökspersoner. Efter ett halvt års behandling med simvastatin (Zocord®) hade 40 procent av kvinnorna fått svaga muskler.

Allvarligast är cancer. Alla djurförsök med statiner har resulterat i cancer och i fem av de första statinexperimenten på människor ökade antalet. I Japan gav professor Masunori Matsuzaki och hans medarbetare vid nio olika japanska universitet en liten dos simvastatin till mer än 47 000 patienter. Efter sju år var cancerdödligheten fyra gånger större hos dem vars kolesterol hade minskat mest jämfört med dem vars kolesterol var oförändrad.

Man har emellertid lyckats dölja problemet genom att i de flesta experiment underlåta att rapportera antalet hudcancer, den vanligaste cancertyp och den som uppträder först.

Den allvarligaste effekten av kolesterolkampanjen är troligen skräcken för det mättade fettet. Sedan de fettfattiga kostråden infördes i USA på slutet av 1970-talet har fetma och diabetes ökat våldsamt över hela världen. I dag är mer än hälften av alla amerikaner överviktiga eller feta och många länder, inklusive Sverige är i hälarna. Åldersdiabetes med dess följdsjukdomar som infektioner, bensår, nedsatt syn, njursvikt och nervskador är i dag ett av sjukvårdens största problem.

Att fetma- och diabetesepidemierna beror på kostråden är uppenbar därför att man i mer än 20 experiment har lyckats lindra eller bota fetma och åldersdiabetes genom att minska radikalt på kolhydraterna med den så kallade LCHF-dieten.

Det finns således all anledning till att söka efter bättre sätt att förebygga våra vanligaste folksjukdomar. Sveriges nya regering bör tillsätta en oberoende forskargrupp till att med ett kritiskt öga analysera de amerikanska riktlinjerna. Sjukvårdskrisen kan lindras och det finns miljarder av kronor att spara.

Uffe Ravnskov

med dr, docent

Tore Scherstén

professor emeritus, ledamot av Kungliga Vetenskaps Akademien

Karl Arfors

professor, mikrocirkulation och inflammation

Ralf Sundberg

med dr, docent

Mest läst