Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Slopade kortavgifter guld för banker

  Bankerna tjänar miljarder på kortköp och förbudet mot extraavgifter kan öka vinsterna.

  – Jag personligen tycker att bankerna borde skämmas. Det är småhandlare som vi som får dra de stora kostnaderna, jättarna som H & M betalar inte lika mycket som vi gör. Bankerna måste tjäna hur mycket som helst på kortavgiftsförbudet, bort med det, säger Maria Ehnemark, butiksägare från Stockholm.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det knorrades i restauranger och kiosker vid det senaste månadsskiftet. En ny lag hade precis trätt i kraft och det blev förbjudet att ta ut avgifter från kunder som ville betala med kort.

  Bankerna jublade

  Däremot jublade bankerna och kreditkortsföretagen. Tjänar man pengar både på minskad kontanthantering, på att kunderna betalar för rätten att ha ett bankkort och på att handlare betalar till banken varje gång ett kort dras – då har man skäl att fira.

  – Avgifterna gjorde att kort användes mindre och kontanter användes mer. Där förlorade de på två sätt, dels fick de in färre avgifter och dels fick de stå för kontanthanteringskostnaderna, säger Peter Englund på Handelshögskolan i Stockholm.

  Tjänar miljardbelopp

  TT uppskattar, utifrån siffror från Riksbanken och Finansinspektionen, bankernas inkomster från kortköp till cirka 7,5 miljarder kronor. En stor del är ren vinst, enligt Peter Englund. Siffran är antagligen lågt räknad eftersom kortköpen har ökat och väntas öka ytterligare när det nu blivit ”gratis” att handla med kort.

  Men det kan bli kunderna som betalar ändå. Konsumenterna pressar handlare att ta emot kort, om handlaren inte får ta ut en avgift på kortköpen tvingas denne lägga bankernas avgifter på priserna på varorna i stället.

  ”Lobbade för förbudet”

  Bengt Nilervall på branschorganisationen Svensk handel är övertygad om att bankerna har lobbat för att kortavgifterna för kunderna skulle förbjudas, trots att det tillbakavisas av Svenska bankföreningen.

  – Vi tror absolut att de har varit med och har påverkat lagen.

  Leif Trogen på Svenska bankföreningen menar att den ökade kortanvändningen är något som också handlarna kan tjäna på, men håller med om att förbudet ligger i bankernas intresse.

  – Att ta bort avgiften kan leda till ett större kortanvändande, vilket är till gagn för alla parter. Kortutgivaren får fler transaktioner och handlaren som tar emot korten slipper en dyr kontanthantering.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.