Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Slopa storköksplanerna

Att laga alla sjukhusmåltider i Västra Götaland i ett industrikök i Falköping är en usel idé. Både ekonomiskt, miljömässigt och medicinskt.

En av de viktigaste delarna i god vård är kosten. Patienter som äter med god aptit har långt större möjligheter att tillfriskna än de som inte gör det. Att det serveras god och näringsrik mat på sjukhusen i Västra Götalandsregionen är därför en fråga av stor betydelse.

I dag finns det problem som måste lösas inom mathanteringen på regionens sjukhus. Bland annat är det ett stort svinn, över 35 procent. Det är varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart.

Att stora mängder mat kastas är dock inte särskilt konstigt. Det som serveras på vårdavdelningarna upplevs sällan som aptitligt. Måltiderna levereras dessutom på bestämda tider och patienten har mycket små möjligheter att välja vad man vill äta till frukost, lunch eller middag.

Det finns naturligtvis olika sätt att förbättra en sådan här situation. En idé är att efterfråga mer stordrift, bygga storkök, satsa på cook’n’chill och forsla fryst mat över stad och land. En annan är att följa den väg sjukhuset Hvidovre utanför Köpenhamn gått. Där har man valt att laga all mat från grunden med färska råvaror. De som arbetar i köket har restaurangutbildning och patienterna beställer det de vill ha ifrån en diger a la carte-meny via en telefon bredvid sängen.

I en intervju i tidningen Sjukhusläkaren från i höstas, berättar chefsläkaren Torben Mogensen om den omvandling man gjorde för fem år sedan.

Bland annat förklarar han att nyordningen inte inneburit några problem med hygien och resistenta bakterier. Mogensen påtalar också att sjukhusets kostnader för mat inte blivit högre, utan tvärtom lägre:

– Kostnaderna för maten har blivit billigare eftersom svinnet har minskat. Vi lagar ju bara mat som beställts av patienten. I dag är kostnaden för en portion ofattbart billig, 20 danska kronor, (ungefär 26 svenska).

Vi har alltså nära till hands ett fantastiskt bra exempel på hur man med hjälp av god mat lagad på plats både sänker kostnader och förbättrar vården. Vad väljer då Västra Götalandsregionen att satsa på? Jo, stordrift och frysförpackat. I höstas fattade regionens servicenämnd ett beslut om att bygga en ”demonstrationsanläggning” i Falköping. Ett storkök som om försöket faller väl ut kommer att ta över matlagningen från de lokala sjukhusköken från och med 2013. Det är så servicenämnden enligt ett pressmeddelande från i höstas ”tror att framtidens måltider kommer att se ut”.

Än så länge har politikerna inte fattat något beslut. Men det faktum att regionen väljer att satsa mycket pengar på att bygga upp den så kallade provanläggningen i Falköping säger en hel del. Det är så här dagens rödgröna regionledning vill ha det. Bort med de lokala köken och fram för industriproducerad sjukhusmat.

Men det finns ett ljus i mörkret. Centerpartiet har sagt nej till storkök. Kristdemokraterna också. De har motionerat om att införa Hvidovremodellen. Även Folkpartiet är skeptiska. Med en ny majoritet i regionfullmäktige efter valet den 15 maj kan det finnas en möjlighet till en omsvängning i den här frågan. Det kanske till och med kan bli så att Västra Götaland går före och blir ett nationellt föredöme genom att införa a la carte-meny vid samtliga regionens sjukhus.

11/4 -11

Mest läst