Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Explosion i Oslo

Slogs till marken av smällen

Enligt Sveriges ambassad arbetar det uppskattningsvis 50 000 svenskar i Oslo. Flera av dem blev vittnen till explosionen.

Jean Bosco Franklin, 21, från Göteborg, befann sig bara något kvarter från regeringsbyggnaden när explosionen ägde rum.

– Plötsligt hörde vi ett jäkla ljud och jag trodde nästan att det var en atombomb. Jag och min kompis slogs till marken men när vi kommit på benen sprang vi mot regeringsbyggnaden.

När de kom fram såg de ett kaos. Hela regeringsbyggnaden var förstörd och det låg glassplitter överallt.

– Folk låg sårade överallt och vi såg fem, sex personer som inte rörde sig över huvud taget. Det var innan militären och polisen kom fram och körde bort oss från platsen.

Under de första minuterna försökte Jean och kompisen Alfons att hjälpa de skadade människorna men de första ambulanserna var på plats inom fem minuter.

– Det är helt otroligt att jag gick på samma gata i går och då var allt som vanligt. Nu är det som en krigszon. Det gör ont i hjärtat när jag tänker på det.

Frida Forsblad, 19, från Kungsbacka, bor på Svenska föreningen på Brugata ungefär 600 meter från explosionen.

– Plötsligt började hela huset skaka och ett par minuter senare hör man sirener. Flera fönster på gallerian Gunerius som ligger mitt emot huset jag bor i krossades av skakningarna och ett fönster i den byggnaden jag bor i har ramlat ut. Polisen har spärrat av gator och man kan se hur de ryker om man tittar upp mot den drabbade platsen. 

Andreas Lövgren, 31 år, kommer från Trollhättan och jobbar som väktare i Oslo. Han befann sig i en butik på Torggatan i närheten av regeringsbyggnaden när det small.

– Det var en jäkla tryckvåg. Det small som fan. Rutorna slogs ut i butiken och längs hela gatan är rutor och skyltfönster krossade. Delar av husväggarna är också skadade, säger han.

Han berättar att han själv aldrig blev rädd, men att det var kaotiskt på gatorna efter explosionen. Människor gick omkring och grät och pratade i sina mobiltelefoner.

– En polisstation finns precis i närheten och de var snabbt ute och spärrade av gatorna med polisband.

Runt en halvtimme efter explosionen befann sig Andreas Lövgren på centralstationen för att få i sig en bit mat.

– Här flyter det på ungefär som vanligt. Folk beter sig som om inget har hänt, säger han.

Jim Raanes, 23, från Stockholm, hade just kommit till Oslo när han hörde en kraftig smäll.

– Det dundrade till rejält och vi förstod direkt att det inte var någon vanlig byggsprängning.

Jim Raanes är på besök i Oslo där hans bror bor och jobbar. Han hade precis kommit fram till Oslo och lämnat stationen när explosionen hördes över hela staden. Jim Raanes beskriver hur massor av polisbilar och ambulanser körde mot explosionsplatsen samtidigt som människor strömmade ut på gatorna för att se vad som hände.

– Det är mycket oro. Folk hemifrån hör av sig och frågar vad som har hänt och om vi mår bra.

Ola Brandsnäs, 25 år, bor bara några hundra meter från området där explosionen skedde. Han låg och sov när hela huset plötsligt började skaka.

– Det är krossade glasrutor överallt, säger han.

Ola Brandsnäs har ringt runt till vänner och familj för att försäkra sig om att de är oskadda.

– Det är många som rör sig mot platsen men nu ryktas det att det kan finnas risk för fler explosioner så vi är försiktiga och oroliga.

Joakim Hagberg, 30, från Vänersborg, bor i Ljan i utkanten av Oslo. Han hörde smällen på 1,5 mils avstånd.

– Jag hörde en explosion men förstod inte att det var från centrum.

Han berättar att explosionen var kraftig och att avståndet gjorde att det blev ett dovt och utdraget ljud.

– Det är tur att det är så dåligt väder här i dag eftersom det kan ha fått folk att stanna hemma.

Martina Karlsson, 24, kommer från Kungälv och jobbar bara fem minuter från regeringshuset i Oslo. Hon beskriver explosionen så här:

– Det small som fan. Vi trodde först att det var åskan som slog ner för det var bara en smäll. Nu är det kaos.

Jim Nilsson, 34 år, kommer från Göteborg men bor i den norska huvudstaden. Han kände av explosionen från sin lägenhet på andra sidan staden, i området Sinsen.

- Det smällde till och vibrerade i väggarna. Det kändes som en större åsksmäll. Vi ser en hel del rök här ifrån, säger han.

Remi Sorensen, 25, studerar på Chalmers men är hemma i Norge över sommarlovet.

– Jag är rädd. Tänk om mina vänner i Oslo är skadade. Hoppas att det inte är ett terrordåd för vad kommer då vara nästa steg?

Händelsen väcker många frågor om vem som ligger bakom och varför det hände i Norge. Remi följer medierna via nätet för att försöka få ett svar. Under tiden försöker han komma fram i det överbelastade mobilnätet för att nå sina vänner.

Josefine Ekman, 23, från Umeå, jobbade i närheten och trodde att smällen var en tunnelbana som kraschat.

– Det skakade i hela huset.

Hon gick närmare och kom till en avspärrning cirka 200 meter från bombplatsen. Därifrån såg hon regeringsbyggnaden översta våningar och såg att alla fönster var urblåsta,

– Jag är förvånad över att huset stod kvar. På vägen låg det glas från urblåsta glasrutor även en kilometer från platsen.

Oskar Heiwe, från Stockholm, bor i Oslo och hade varit på ett ärende i huset bredvid regeringsbyggnaden en halvtimme innan explosionen. När det small var han på väg ifrån platsen.

– Jag var 4-5 kvarter därifrån och hörde en smäll. Först trodde jag att det var en container som åkte i backen, men sen hörde jag en kvinna skrika: "det är en bomb, ta mig härifrån."

Oskar berättar att det är blåljus och sirener över hela Oslo och att scenerna är obehagliga.

– Jag har flera kompisar som cyklade dit, men när de var på plats ville de inte se mer, det var alldeles för obehagliga saker att titta på, säger han.

Mest läst