Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Matappar

Slipp lappar med mat-appar

Med appar i stället för lappar med recept och inköpslistor får hemmakocken ordning på maten. GP Konsument listar 20 gratis mat-appar på svenska.

Appar finns till nästan allt i köksregionen. Vill du ha matrecept från Afrika? Specialkunskap om franska ostar? Eller amerikanska smoothies? Inga problem om du är flerspråkig.

Söker du, exempelvis i app store, på ordet mat blir det 1 791 träffar. Sökordet recept ger 1 268 varav en del är dubbletter med första kategorin. Vet du vad appen heter är det bara att knappa in. Om du föredrar att sitta vid datorn och söka är det enklast att använda en sökmotor och knappa in ordet plus app plus itunes. Se bara till att du hamnar i den svenska versionen.

Eller sök på google play för androider – testa olika ord för att få största träffyta om du inte hittar det du söker med en gång.

Och dubbelkolla att de fortfarande är gratis som de var vid vår sökning.

FAKTA

■ Livsmedelsdatabasen från Livsmedelsverket är för dig som vill veta vad du äter eller inte ska äta. Appen visar näringsinnehållet i 2 000 livsmedel till minsta beståndsdel på livsmedel per 100 gram.

■ Märkesguiden listar vad märkningen betyder på livsmedel, innehåller de vanligaste märkningarna och certifieringarna vi möter i handeln från ASG till Ø-märket.

■ Tillsatsappen går igenom alla E-nummer och vad livsmedelstillsatserna gör med maten.

HA KOLL

■ Avokado är platsen för din matplanering där du kan lägga in recept i kategorier, går även att hämta recept från Facebook (finns ej för androider).

■ Hjärnkoll tipsar om maträtter uppdelat i kategorier som fredagsmys och mellis, samt innehåller inköpslista.

■ Matlistan är en enkel inköpslista där du klickar på de varor som du vill köpa.

■ Matpriskollen är inköpslistan som håller koll på extrapriserna i butikerna nära dig. Och du kan ha bevakning på dina favoritvaror.

■ Systembolaget levererar fakta om sortimentet och guidar till förslag på rätt dryck till maträtter.

■ Våga fråga och få en bonde på köpet är appen från Lantbrukarnas riksförbund som vill ge oss möjligheten att välja svensk mat i butiken. Skanna streckkoden på varan och få svar på frågan om innehållet kommer från svenska bönder. Ursprungsmärkning är inte ett krav på många livsmedel. Däremot ska märkningen alltid visa var produkterna kommer från på nötkött, fisk och vissa andra livsmedel som exempelvis honung, frukt och olivolja (finns ej för androider).

RECEPT

■ Arla köket har massor av rekommenderade recept och aktuella teman, exempelvis om 5:2-metoden. Sök via rubriker som "veckans raket", GI och vegetariskt.

■ Baka.se har tusentals recept för hemmabagaren.

Koka ihop (dagens recept, nya recept, slumpa recept, bläddra, kommentarer, senaste visade)

■ Grillappen är för dig som gillar att grilla - helt enkelt för (iphone). Den hjälper dig att fixa den perfekta biffen med rekommenderade grilltider och temperaturer för olika typer av kött. Eller appen Caj P (för androider).

■ Mat&mera med matsedlar, inköpslista, recept och möjlighet att skanna in recept från papper och spara digitalt.

■ Receptplatsen är en app där du lägger till dina egna recept och hittar recept från vänner, släkt och grannar.

■ Recepten.se ger dig enkla recept som ska passa både till vardag och fest.

■ Spisa.nu innehåller recept, drinkar och dryckestips, samt inköpslista (iphone). Eller Drycker recept (androider).

■ Tasteline har fler än 27 000 recept på mat och drinkar. Recepten är uppdelade i 14 kategorier.

DIET

■ 5 % hittar mat och dryck med lågt kolhydratinnehåll – för dig som håller någon diet med med lågt kolhydratintag (iphone). Kolhydratkollen (androider).

■ Matdagboken använder du som vill registrera kost och motion.

■ LCHF-köket innehåller recept med lågkolhydratkost (iphone). LCHF Matdagboken med än så länge förhållandevis få recept (androider).

Även om de listade apparna ovan är gratis, är det ibland möjligt att göra köp inuti dem i några fall.

Matkedjorna har förstås sina appar, delvis med inloggningsfunktion. Här finns olika utbud av recept, inköpslistor, erbjudanden, veckomenyer och butikskartor.

Mest läst