Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ha koll på försäkringar och villkor så slipper du problem när du hyr bil utomlands.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Slipp fällorna med hyrbil

  Att hyra bil på resan är smidigt och ger stor frihet. Men det finns en del saker att tänka på för att slippa strul och extra kostnader både under resan och efteråt.

  Det kan kännas frestande att bara hoppa in i sin nyhyrda bil och åka, men det lönar sig att tänka efter en extra gång. Och det är tyvärr inte bara under resan som problem kan uppstå - många klagomål åp hyrbilsföretagen handlar om krav som dessa ställer i efterhand. Flest tvister är det med hyrbilsföretag i Italien, Spanien och Tyskland.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Välja uthyrare
  Det är hård konkurrens mellan uthyrarna, och alla satsar på olika marknadsföringsknep. Det är dock ofta svårt att förstå vad slutpriset blir. Några uthyrare har låga grundhyror, men dyra tillval. Och andra inkluderar sådant som andra tar extra betalt för. En del kostnader dyker upp först när du skriver på hyresavtalet och hämtar bilen. Försök läsa på så mycket som möjligt på hyrfirmans hemsida innan. Där ska det framgå vad som gäller.

  Ålder på förare
  Villkoren för att hyra bil ser olika ut beroende på hur gammal man är. Om man är under 21 år kan det vara svårt att ens få hyra bil, och om man är under 25 år är hyran högre och försäkringen dyrare.
  Även för den som är över 70 år kan det vara svårare att få hyra bil. Är ni flera som ska köra bilen är det bra att göra en plan i förväg. Ibland tillkommer en extraavgift för varje person som ska köra bilen.

  Försäkringar
  Det här är en riktig djungel. Kolla med ditt eget försäkringsbolag vad du redan har för skydd. En trafikförsäkring ingår oftast när du hyr bilen men den täcker bara skador på andra personer och andra fordon, inte på din hyrbil.
  Var beredd på att hyrbilsföretaget kommer att försöka sälja tilläggsförsäkringar när du hämtar ut bilen. Något man till exempel kan behöva fundera över i förväg är självriskelimineringen, som varierar i pris och villkor. Ställ frågor tills du är säker på att du förstår.

  Inspektera bilen
  Det är viktigt att kontrollera bilen när du hämtar ut den. Inspektera den både invändigt och utvändigt, helst tillsammans med en medarbetare från hyrbilsfirman. Böj dig ned och leta efter repor eller bucklor på stötfångarna. Känn även efter undertill. Kolla lackskador och stenskott. Se till att få alla skador noterade på kontraktet, även de små, och fotografera gärna så att du har bildbevis om en tvist skulle uppstå.

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.