Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
ARKIVBILD.

Slet av hälsena vid läkarbesök

Den MS-sjuka kvinnan från Göteborg uppmanades vid en undersökning att hoppa på ett ben. Då slets hälsenan av. Nu anmäler kvinnan Sahlgrenska universitetssjukhuset till Inspektion för vård och omsorg.

Det var i slutet av november som den kvinnan, som är i 40-årsåldern, var på en läkarundersökning vid MS-mottagningen på Sahlgrenska. Hon ombads då att hoppa på ett ben sex, sju gånger.

"Jag framförde att jag var mycket tveksam till att jag skulle klara av detta moment eftersom jag just den dagen var stel, benen kändes dessutom blytunga och min normala muskelstyrka var nedsatt", skriver kvinnan i sin anmälan.

Trots denna invändning insisterade läkaren på att hon skulle hoppa.

"Vid femte hoppet på vänster ben small det till i min vänstra hälsena och jag föll handlöst ner på golvet med enorma smärtor. Det lät precis som ett pistolskott och jag förstod direkt att jag skadat hälsenan", berättar Göteborgskvinnan i sitt brev till IVO.

Kvinnan skickades till akuten vid Mölndals sjukhus. Där konstaterade tjänstgörande ortoped att hälsenan var av, en så kallad total hälseneruptur.

"Ortopeden tyckte det var mycket märkligt att be en patient som uttryckligen påpekade att hon hade en sämre muskelstyrka i benen och en onormal stelhet den dagen hoppa på ett ben i taget", noterar kvinnan.

Nu genomgår kvinnan en åtta veckor lång behandling. Hon går på kryckor eftersom hon inte får belasta foten.

Kvinnan påtalar i sin anmälan att rehabiliteringen kan ta upp till ett år.

"Detta är extremt smärtsamt och påfrestande eftersom jag redan lever med MS, vilket gör det hela ännu bökigare. Min balans är inte alltid den bästa", skriver hon.

Kvinnan understryker också att det inte finns någon hiss i hennes trappuppgång, vilket innebär att hon temporärt tvingats flytta hem till sina föräldrar.

"Allt detta på grund av en läkare som inte lyssnade på sin patient och inte hade vett nog att förstå att minskad muskelstyrka ökar risken för fysiska skador. Hade jag vetat att läkarbesöket skulle sluta i en avsliten hälsena så hade jag inte gått in i behandlingsrummet".

Kvinnan klagar också på att ingen från MS-mottagningen hört av sig för att efterhöra hur hon mår.

"När jag den 14 december återigen besöker mottagningen för min månatliga dos av bromsmedicin och fick jag reda på att ingen i personalen är informerad om att jag fått en skada när var där i november. Det finner jag högst märkligt", meddelar kvinnan i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Mest läst