Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Polisen ingriper mot våldsamma supportrar före matchen 23 juli.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Slasksupportrar begärs häktade

  Åtta Slask Wroclaw-supportrar sitter anhållna efter torsdagskvällens oroligheter. På fredagen begärdes de häktade.

  Torsdagens match mellan IFK Göteborg och Slask Wroclaw i Europa League-kvalet kantades av bråk och tumult på flera platser i centrala Göteborg innan och efter matchen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  33 polska supportrar omhändertogs av polisen efter huliganrusningar inför matchen. Därefter greps 13 personer som försökte fly från Göteborg i sina bilar. Flera av de gripna anhölls.

  – Av de 13 supportrar som greps i går så har åtta nu anhållits. De är misstänkta för våldsamt motstånd, alternativt försök till våldsamt motstånd eller våld och hot mot tjänsteman. Exakt vilka som är anhållna för vad är ännu inte känt, uppger polisen presstalesperson Ulla Brehm till GP på fredagsmorgonen.

  På fredagsförmiddagen fick Göteborgs tingsrätt framställningar om förordnande av offentlig försvarare för de åtta polackerna. Samtliga är enligt de tre olika åklagare som är involverade i ärendena misstänkta för våldsamt upplopp.

  Polackernas ålder varierar stort. Den yngste är endast 18 år gammal, den äldste är 36 år. En av dem är hemmahörande i Gdansk, 50 mil från Wroclaw.

  På fredagseftermiddagen uppgav TT att åtta av Slask Wroclaws supportrar begärts häktade. Häktningsförhandlingarna kommer ett hållas på lördag kl 11 i Göteborgs tingsrätt.

  Två poliser skadades i tumultet. En polis fick ett slag i nacken och en annan polis fick ett mindre skärsår i ansiktet efter att fått en flaska kastad mot sig.

  – De har blivit välomhändertagna, och förhoppningsvis ska de vara tillbaka i tjänst snart, säger Ulla Brehm.

  Gripandet av de polska supportrarna föregicks av en biljakt i hög fart.

  - De hann sätta sig i sina bilar och åkte sen norrut, Vi följde efter, ringade in dem och kunde gripa 13 som satt i bilarna, säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen region väst.

  Polisen stoppade fordon med fotbollshuliganer både i Spekeröd, Ucklum och i Backamo.

  Uppemot 500 polska fotbollssupportrar uppges ha rest till Göteborg för torsdagens match. Och polisen räknade med att det kunde bli bråkigt – polsk fotboll har under de senaste åren haft stora problem med huliganism och rasism i supporterleden.

  Inför matchen hade polsk huliganpolis rest till Göteborg för att hjälpa till att förhindra bråk. Och det blev stökigt på flera platser i Göteborg under torsdagen:

  Det var slagsmål och stök på Avenyn och områdena runtomkring inför matchen mellan Blåvitt och Slask Wroclaw. Strax före klockan halv fyra på torsdagseftermiddagen utbröt ett större handgemäng mellan polska huliganer och dito från Blåvitt på Avenyn. Puben John Scott's drabbades av skadegörelse under huliganbråket, och under insatsen stod spårvagnstrafiken på Avenyn stilla.

  – Det var ett slagsmål mellan supportrar från de två sidorna. Det kastades flaskor, bengaler, oljelampor och stolar, säger Marcus Malm som är polisinspektör i Skaraborg.

  Vid 18-tiden hade IFK-supportrarna en uppmarsch från Heden mot Ullevi och strax därefter började maskerade personer springa mot Ullevi.

  – Det var minst 200 killar som sprang på leden och flera av dem blev nedsparkade, säger IFK-supportern Tobias.

  De omhändertagna polska supportrarna eskorterades tillbaka till sina bussar senare under torsdagskvällen medan de anhållna nu sitter kvar hos polisen i Sverige.

  Efter matchen försökte några IFK-supportrar ta sig till parkeringen, men motades bort av polis. Viss stenkastning förekom, men ingen uppges ha skadats.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.