Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Slarv även i Lööfs representation

Näringsminister Annie Lööf krävde i går bättring i representationsleden efter turbulensen kring Tillväxtverkets lyxfestande. Nu har Lööfs egen stab upptäckt att de själva slarvat med att följa de egna riktlinjerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Riktlinjerna säger bland annat att det inte ska bjudas på sprit. Men vid förra årets julmiddag tog nio personer i den politiska ledningen in avec. Tanken var att det skulle efterfaktureras, men det glömdes bort och näringsdepartementet betalade notan.

Fakturan för den politiska stabens sommarfest gick i somras till näringsdepartementet i stället för till Centerpartiet där den hörde hemma. Båda misstagen uppges ha korrigerats.

Statssekreterare Håkan Ekengren tycker inte att missarna är pinsamma.

-Vi har själva gått ut med det. Jag tycker att vi kan stå rakryggade och berätta om de här sakerna.

Nu hoppas han att fler inom regeringskansliet och andra myndigheter gör samma genomlysning.

Hela verksamheten på Tillväxtverket bör granskas efter skandalen med den vidlyftiga internrepresentationen. Kravet kommer från Mats Odell, ordförande i riksdagens näringsutskott.

Dagens Industri skriver att Odell vill veta hur det miljardstöd från EU som Tillväxtverket delar ut har fördelats.

-Det finns en redovisning men jag tror att man behöver fördjupa sig, säger Odell som misstänker att det finns en osund kultur inom organisationen.

Många privatpersoner har också reagerat kraftigt på Tillväxtverkets representationskostnader och att den sparkade generaldirektören Christina Lugnet får behålla titeln, fri bostad och en månadslön på 91 000 kronor.

Hundratals personer har, enligt Dagens Nyheter, hört av sig till näringsdepartementet och Tillväxtverket med krav på att Lugnet ska avskedas utan bibehållen lön.