Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Slösa inte bort 13 miljarder av prestige

Är det något som är destruktivt, Kristina Jonäng (C), så är det att reflexmässigt förkasta alla förslag som man inte själv varit delaktig i. Västlänk 2021 är ett billigare och bättre alternativ än att slösa bort 13 miljarder på en samhällsekonomiskt olönsam Västlänk, skriver Theo Papaioannou och Tom Heyman (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kristina Jonäng (C) fortsätter att drömma om en regionförstoring som nu sträcker sig till Oslo och Köpenhamn. Vad kostar den utvecklingen och vem ska betala?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Centern håller genom Jonäng en mycket odemokratisk linje mot allmänheten genom att kräva att alla ska sluta debattera. Må så vara att styrgruppen har redogjort för Västlänkens betydelse, men projektet är fortfarande samhällsekonomiskt olönsamt. Inga teorier i världen inom projektstyrning och ekonomi förespråkar olönsamma projekt. Det gör bara politiker som tappat förankring i verkligheten. När sådana projekt ändå ska tryckas igenom brukar man försöka blanda bort korten genom att prata om obevisbara effekter. Så har även skett i Västlänkens fall.

Jonäng erkänner nu att det kan finnas oenighet inom partierna om tågtunneln till Haga. Men hur högt är det egentligen till tak inom Centern då hon inte ens vill tillåta andra partier att fritt diskutera frågan?

Precis som Jonäng beskriver så ”styrdes” Västra Götalandsregionen av Kent Johansson (C) när avgörande beslut togs och infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) föredrog ärendet vid regeringsbeslutet. I dag styrs varken regionen eller kommunen av Centern.

När ett billigare och snabbare genomförbart projekt som Västlänk 2021 lyfts fram kallar Jonäng detta för destruktivt. Är det något som är destruktivt så är det att reflexmässigt förkasta alla förslag som kommer från fel håll och som man inte själv varit delaktig i. Att hon varken har sett (trots inbjudan) eller förstått fördelarna med alternativet är tydligt.

Vägvalet ser ingen anledning att sluta ställa obehagliga frågor till Centern och övriga partier under mandatperioden. Vi anser att Kristina Jonäng inte har mandatet att medvetet slösa bort kanske tretton miljarder av våra gemensamma skattepengar på grund av prestige.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Tom Heyman (VV)

vice partiledare, Vägvalet