Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Skyttekungen hyllar kedjekamraten: Han hittar ytorna

Frölunda gör flest mål i landet – och det har aldrig funnits så många spelare i skytteligans topp. Fyra spelare platsar bland SHL:s tio bästa!

Inte ens under guldåren 2003 och 2005 var alltså Frölunda lika välrepresenterat i toppen av skytteligan. Visst fanns Magnus Kahnberg och Tomi Kallio där som toppar, men bredden den här säsongen är betydligt mer imponerande.

Frölunda har 134 mål efter 34 spelade omgångar – och fyra man har skjutit 61 av dessa. Allra bäst i serien är Joel Lundqvist med 18 mål, följd av Andreas Johnson och Artturi Lehkonen på 15 vardera (delad plats fem) och Johan Sundström med 13 mål (plats tio).

Men vad beror det på?

Roger Rönnberg har en teori:

– Det är skickliga spelare som samarbetar bra ihop. Det är en oslagbar kombination. Det är dock många saker som gjort att vi fått så pass bra utdelning ...

En orsak är hårt jobb, en annan bra kommunikation.

– De hjälper varandra så att det ska klicka. Det viktiga är att hitta människor som trivs och samarbetar bra ihop med varandra. Sedan så har vi en bredare trupp den här säsongen än vad vi hade den förra. Vi har lite fler som kan dela på offensiven, när vi friska är det fyra kedjor som alla bidrar offensivt. Det är nyckeln, tror jag.

Joel Lundqvist tackar i sin tur kedjekompisen Ryan Lasch – som leder den totala poängligan i SHL – för det målmässiga lyftet.

– Han hittar ytorna, vet precis hur han ska lägga in puckarna, berömmer kaptenen.

Huvudtränare Rönnberg håller med:

– Ryan har jättestor del i Joel Lundqvists mål – och framgångarna för den kedjan och i powerplay ...

Mer att rapportera: John Nyberg är hemkallad från Oskarshamn efter skadeproblemen för backarna Oscar Fantenberg och Lukas Bengtsson.

39 matcher i allsvenskan har satt sina spår – och en hel del av den juniormässiga valpigheten är bortslipad på den förre Härryda HC-spelaren.

Du spelar inte lika snällt längre?

– Ha, snäll har jag aldrig varit! Men jag har utvecklats av seniorspel, säger Öjersjökillen.

– Han ser trygg och stabil ut. Precis som vi vill ha det, säger Roger Rönnberg.

Hur länge Nyberg blir kvar i A-laget är dock inte bestämt, men gissningsvis två veckor som en start.

Norrmannen Mats Rosseli Olsen har också haft en bra säsong så här långt – och blir kvar i klubben. Två nya år på kontraktet.

– Jag har allt det jag behöver här för att utvecklas, säger den 24-årige landsmannen.

Mest läst