Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Skyskrapor vid Slottsskogen

  Politiker vill riva Slottsskogsvallen och bebygga delar av Slottsskogen. – Vi behöver slakta några heliga kor för att nå målet för bostadsbyggande, säger Jahja Zeqiraj (S).

  UPPDATERING: DENNA ARTIKEL VAR GP:s APRILSKÄMT 2016

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I största hemlighet planerar politikerna i Göteborg att bebygga delar av Slottsskogen. GP har tagit del av en skiss som ännu inte diarieförts på stadsbyggnadskontoret. Den visar en skyskrapestad i de södra delarna av Slottsskogen. Vid Margeretebergsmotet ska bland annat Europas högsta hus byggas.

  Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) är en av hjärnorna bakom projektet. Han menar att området söder om Slottsskogen är idealiskt för en ny stadsdel.

  - Vi börjar få ont om mark för att bygga alla de bostäder som behövs i Göteborg. Här har vi hittat en yta som få kan överklaga och som vi äger helt och hållet.

  Han ser inga problem med att Slottsskogen är lite av helig mark för göteborgarna.

  - Vi behöver slakta några heliga kor för att nå målet om att bostadsbygganda. Det är en extraordinär situation med skriande bostadsbrist och då behöver vi ta helt nya grepp. Och vi kommer enbart att bygga i kanten av själva parken.

  Den nya stadsdelen ska innehålla 5000 bostäder, inklusive studentbostäder, och kommersiella ytor. För att få plats kommer Slottsskogsvallen att rivas. Inte heller det tror Jahja Zeqiraj kommer att bli problematiskt.

  - Vi hade ändå tänkt flytta på vallen och samordna den med de andra arenorna i staden.

  Hur tror du att detta landar hos göteborgarna?

  - Jag tror att många förstår att staden behöver använda alla medel för att lösa bostadsbristen. Just i det här området finns inte så många närboende så vi räknar med att processen ska kunna gå vidare utan så många överklaganden.

  De första siluetterna av Slottsskogsstaden kan synas lagom till jubileumsåret 2021. Den högsta skrapan beräknas bli på 92 våningar och med en höjd på 360 meter. Därmed blir den Europas högsta byggnad.

  Ulf Kamne (MP) är ordförande i byggnadsnämnden. Han är lite mer försiktig när han talar om projektet. Höga hus är oftast inte något Miljöpartiet vurmar för.

  - Jag skulle gärna se en hönsfarm i ett av höghusen och odlingslotter mellan husen och gärna på hustaken. Och så gott om förråd för trädgårdsredskap.

  För att den nya stadsdelen ska bli verklighet vill Ulf Kamne bygga ut infrastrukturen för cykel.

  - Området ligger bra till för cykelpendling.

  Liberalernas toppnamn i byggnadsnämnden Ann-Catrine Fogelgren ser stora möjligheter med höga hus i utkanten av centrum.

  - Vi behöver tänka lite nytt och spännande. En del av husen skulle kunna byggas på ben. Så kan man bevara platsen och ändå bygga.

  Stadsarkitekt Björn Siesjö är entusiastisk inför planerna på att förtäta området.

  - Mer kvadratmeter ger mer människor. Göteborg är en väldigt gles stad med låga hus och många trafikleder.

  Hur ser du på konflikten mellan ett älskat grönområde som Slottsskogen och en tät, hög stad?

  - Det finns en potentiell konflikt med det gröna, men allt grönt används inte. Man kan ju också tänka sig gröna hus, med gröna tak och gröna väggar. Då kan det bli mer grönska än det var från början.

  Hisingen ska få Nordens högsta hus. Varför är det viktigt att ha Europas högsta byggnad?

  - Nu blir det en tävling mellan Hisingen och fastlandsgöteborg. Vi måste ta upp den fallna manteln, vi kan ju inte stillatigande åse att man bygger så höga hus på Hisingen. Där måste vi ta upp tävlingen.