Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skydda ditt hus i vinter

Vintern biter sig fast. Efter två kyliga veckor kommer snart ännu en. Hur underligt det än kan låta, leder kyla ofta till att bränder och vattenskador blir fler.

Husägare kan både få det för hett och för blött, när vinterkylan slår till. Att bränder följer i kylans spår är inget ovanligt. Många eldar hårt i sina kaminer och spisar. Om oturen är framme, kan skorstenen bli så het att intilliggande byggnadsdelar antänds.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att vattenläckor kan följa på kyla är lika vanligt men inte särskilt välkänt.

Problemen går dock att undvika, om man tänker sig för.

GP bad byggmästare Patrik Gustavsson om några tips. Han har fått rycka ut många gånger och renovera, när vatten ställt till det.

– Vanligt är att trädgårdsslangen är boven i dramat, säger Patrik Gustavsson. Särskilt lömskt kan det bli, om slangen är ansluten till en självdränerande kran i väggen.

– Den sortens kranar invaggar husägare i falsk trygghet. En självdränerande kran ska ju inte kunna frysa. Men det kan mycket väl hända, om man glömmer slangen kvar med vattnet på, vilket är möjligt, om slangen slutar med ett munstycke som går att stänga.

– Då fryser kranen och sedan kan en omfattande skada bli följden, när vatten från röret strömmar ut i byggnadens vägg.

– Koppla loss vattenslangen och stäng kranen, är byggmästarens uppmaning. Är den inte självdränerande så stäng kranen på insidan av väggen och se till, att inget vatten finns kvar mellan avstängningen och kranen på ytterväggen.

Vattenmätaren är en annan svag punkt i många hus.

– Det måste vara över noll grader där mätaren sitter, fortsätter byggmästare Gustavsson. Annars är risken stor, att mätaren fryser och vatten under fullt tryck strömmar ut i källaren eller något annat utrymme, där mätaren sitter.

Men att gardera sig är inte särskilt komplicerat.

– Ett litet värmeelement i utrymmet där mätaren finns, är byggmästare Gustavssons quick fix för det här bekymret. Sedan bör man lösa det med en permanent monterad värmekälla.

Frusna vattenmätare ställer ofta till det framåt våren i hus som stått tomma under vintern.

– När man kopplar på vattnet igen måste man kontrollera, att det inte läcker någonstans. En vattenmätare kanske ser hel ut men glaset kan ha spräckts, när vattnet i mätaren frös under vintern. Då får man en rejäl läcka, när man slår på vattnet på våren.

– Vrid inte på huvudvattenkranen, utan att kontrollera att vattensystemet i huset är tätt, är byggmästarens enkla råd.

Inkommande färskvattenledningar är ibland köldkänsliga.

– Om de ligger utsatt kan de frysa och orsaka vattenskador, när de tinar, säger Patrik Gustavsson.

– Ett bra sätt att förebygga detta är att låta montera värmekablar i rören. Men det är naturligtvis inget man gör i en handvändning, när kylan har slagit till.

Då finns kanske bara lösningen att låta en kallvattenkran stå och droppa.

– Men det är inget annat än en nödlösning för en köldknäpp, påpekar Patrik Gustavsson.

– I längden blir dyrt att låta en kran stå öppen, om än så lite.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.