Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Skulptur för psyket invigd

  En levande installation ingår bland konstverken som i går invigdes vid Östras entré. Nästa år är de konstnärlig utsmyckning i den nybyggda psykkliniken.
  Skulpturerna, som står på innergården nära cafeterian, är resultatet av ett treårigt projekt där psykiskt funktionshindrade har utformat utsmyckning till nya psyket.

  Idén föddes på Gyllenkroken, ett aktivitetshus för psykiskt funktionshindrade. Tillsammans med en referensgrupp och med 1,5 miljoner kronor i bidrag från Allmänna Arvsfonden växte konsten fram.
  - De intagna vill inte se andras demoner. De vill se saker att glädjas över så att de längtar ut. Då skärper de sig och går inte och bara och äter piller, förklarar Annika Engström som varit projektledare i tre år.

  På en vägg innanför entrén ingår åtta större fotografier som visar Per-Olof Bergmans syn på stadsplanering.
  - Jag försöker bli vetenskapsman på återanvändning och produktutveckling. Bilderna hjälper till i läkeprocessen, säger Per-Olof Bergman, med sju års vana av att vara psykiskt vårdad.
  Han är också den levande installationen i utställningen, när han sönderdelar sopor och konstruerar nytt. Så länge han jobbar mår han bra och besökare är välkomna till hans friggebod nära kolonistugorna, där han gärna besvarar frågor.

  Irene Luoksa-Linds bidrag är ett större fågelbad i brons. Linda Wallanders mosaikdamm med stenar från hela världen heter Tulipanaros, lätt att säga, svår att göra. Nu ligger den i vatten, men i nya huset blir den del av ett golv.
  Leena Sundström ville göra en bänk som hon skulle sitta på. Samtidigt ville hon ha något att hålla om för att känna trygghet, eftersom hon inte känner sig särskilt social. Det ledde till bronsskulpturen Lama.
  - Lama är ett mångsidigt ord. Det är ett arbetsdjur, och den spottar om man behandlar den illa, säger Leena och ser betydelserna djur, munk, tröja, förlama i ordet, som dessutom på finska står för lågkonjunktur och depression.

  Gabriella Klintred ligger bakom stenskulpturen Regnvattenkällan, där brons ersätter vatten om det inte råka regna.
  - Det är ett vattenfall på ena sidan och två vattenstrålar på andra. Jag hoppas att patienterna blir glada av att se den och att den ger dem ro i sinnet, säger Gabriella.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.