Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

"Skulle ha effekt på fetman"

Nu blir det dyrare för danskar som fyller matkorgen med grädde, fläskfärs och smör – fettskatten har nått Danmark. I Sverige ökar hoppet hos dem som vill ha svensk fettskatt, men politikerna är skeptiska.

– En fettskatt på mellan 20 och 30 procent skulle få positiv effekt i Sverige, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet, till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mejeriet på Bornholm överger sina fetaste varor i sortimentet. Och Dragsbäk Margarinfabrik har tagit emot jätteordrar för att möta efterfrågan hos danskar som hamstrar smör innan fettskatten införs den 1 oktober, rapporterar danska medier.

Skattepåslaget blir 16 danska kronor kilot för mättat fett, beslutade den borgerliga regeringen. Den nya regeringen välkomnar fettskatten – och har ambitionen att dubblera den. Det röda blocket vill även höja godis- och chokladavgiften med 20 kronor per kilo.

Dyrt med grädde

En dansk tvåbarnsfamilj som fortsätter att frossa i feta livsmedel väntas få ökade matkostnader med i genomsnitt tusen danska kronor per år.

Fettdebatten i Sverige har varit hätsk i åratal – inte ens experterna är eniga om mättade fetter hjälper eller stjälper folkhälsan. Men precis som i Danmark är det ett faktum att en rekordstor del av befolkningen lider av övervikt och fetma.

– Samhället måste inta en tydligare ståndpunkt för att hjälpa folk att förstå att konsumtion av söta och feta livsmedel är mycket onyttigt. Vi har aldrig haft så många feta och överviktiga som i dag, säger Claude Marcus och föreslår att skatteintäkterna går till lägre skatt på frukt och grönt.

Nobben för fettskatt

Men svenska politiker är inte lika positiva till fettskatt som de danska kollegorna.

"Det är inte aktuellt i Sverige. Skatteinstrumentet är ett trubbigt medel. Jag tror på upplysning, skolans viktiga roll och personligt ansvar", skriver socialminister Göran Hägglund i en kommentar till TT.

Inte heller Lena Hallengren (S) i riksdagens socialutskott nappar på idén. Hon tror inte att en skatt skulle få önskad effekt.

– Vi har inga som helst planer på det. Priset avgör inte, det är ju inte billigt i dag, säger hon.

fett.jpg

I mars 2011 bestämde det danska folketinget att mättat fett ska beskattas med 16 danska kronor per kilo.

Fettskatten införs i Danmark den 1 oktober.

Alla livsmedel med mer än 2,4 procent mättat fett berörs av skatten.

Exempel på varor som beskattas: kött, mejeriprodukter, oljor och margarin.

Danmark har tidigare infört sockeravgifter för söta livsmedel.

Källa: Skat

Mest läst