Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy273f90

"Skriv om vikten av kondomer istället"

Artisten Zara Larsson äter antibiotika för att få bukt med sin akne. I en ledare i tidningen Hela Hälsingland kritiseras hon för att vara oansvarig. Nu stöttas Zara Larsson av ingen mindre än Blondinbella.

I sin blogg skriver Isabella ”Blondinbella” Löwengrip att hon läst om kritiken mot Zara Larsson och kände "att det får räcka nu".

Bakgrunden är att tidningen Hela Hälsinglands skribent Patrik Oksanen har kritiserat Zara Larssons uttalande om att hon har fått antibiotika utskrivet för att få bukt med sin akne. Han hänvisar till att överanvändning av antibiotika leder till ökad resistens.

Läs mer: Zara Larsson pekas ut som dålig förebild

Blondinbella håller inte med. På sin blogg skriver hon att "ordet fåfänga och aknebehandling ligger väldigt långt ifrån varandra".

"För människor som lider av akne är det något mer än 'några ofarliga prickar' ... Man slutar befinna sig på ställen som gör att ansiktet kommer i fokus, gå till jobb/skola som dagar aknen är som värst, sova över hos någon annan, befinna sig på en strand. Listan kan göras lång. Jag har varit där."

Tipsar om att debattera klamydia

Blondinbella håller med om att debatten om antibiotika och resistens är viktig, men hon tycker att Patrik Oksanen fokuserar på fel sak.

"Klamydia är tillexempel den vanligaste sexuella infektion i Sverige och förra året fick 40 000 svenskar äta antibiotika för det. Patrik, du kan väl skriva en ledardebatt om vikten av kondomer nästa gång så kommer du faktiskt göra större skillnad i antibiotikadebatten."

För Aftonbladet utvecklar Blondinbella sitt resonemang:

– Att gå på en tjej som redan fått massa kritik den senaste tiden är helt fel. Då förstår man inte vad akne är. Det handlar inte om fåfänga, det handlar om självkänsla och mobbning och att ens vilja gå upp på morgonen och se sig själv i spegeln, säger hon till tidningen.

I stället vill hon peppa Zara Larsson.

– Att kommentera hennes privatliv i en ledare är helt sjukt. Låt Zara vara, hylla henne i stället, säger Blondinbella till Aftonbladet.

Mest läst