Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Skrattfest på Frölunda torg

  Betala tio kronor för att gå på toaletten. Få dig ett skratt på köpet. Det är en del av storsatsningen på Frölunda torg.

  En vägg med fotografier på skrattande människor presenterades i samband med invigningen av nya Frölunda torg i onsdags.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Mikael Garderuds första besök där var ingen rolig historia. Han ville titta på bilderna av sig själv och barnen men blev dubbelt förvånad. Skrattväggen var nämligen upptapetserad inne på toaletten och det kostade tio kronor för ett toabesök.

  - Vanligtvis kostar det ju en femma på offentliga toaletter. Här kostar det en slant om man ska gå hela familjen. Sedan att sätta skrattväggen inne på toaletten är märkligt, säger han.

  Efter att ha skippat köerna i onsdags och gjort ett återbesök under torsdagen var han ändå nöjd med att se sig själv förevigad bredvid toabåsen.

  - Det känns skitbra. Men jag trodde inte fotografierna skulle vara placerade på en toavägg.

  För att ytterligare förädla upplevelsen för nödiga shoppare aktiveras då och då ljudet av en skrattande man inne i toalettlokalen.

  - Frågan är om det är gråt eller skratt, säger Mikael Garderud.

  Alla på väggen får passera kassan gratis. Personalen där berättar att de har stenkoll på vem som bara ska titta och vem som ska kissa.

  Offentliga toaletter som finns på stan och exempelvis den bevakade toaletten på centralstationen tar fem kronor för ett besök. David Schongin, chef för Frölunda torg på fastighetsbolaget Diligentia, förklarar det trista toapriset med en strävan efter kvalitet.

  - Många tar fem men jag tror att vi erbjuder något mer. Toaletten ska vara ren och fräsch. Här finns en personlig service och någon man kan fråga om det inte skulle vara fräscht. Det skiljer sig mot många toaletter där du bara stoppar i pengar, säger han.

  Hur tänkte ni när ni tapetserade med skrattande människor?

  - Skrattväggen är ett roligt sätt att utnyttja ytan som finns där. Jag tycker det är jätteroligt att skapa ett kollage av våra kunder. Det sätter en prägel på väggen. Det har ingen koppling till att gå på toa, säger David Schongin.

  I höstas fotograferades flera hundra skrattande personer på Frölunda torg. Bland annat komikern Peter Wahlbeck arrangerade skrattfesten. Ett urval av de bilderna har nu placerats på den nya toalettens vägg.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.