Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Skratt och ondska på Bergmanvecka

  Den ljuva sommarnatten och ondskan som lurar runt hörnet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Årets Bergmanvecka tar fasta på kontrasterna i regissörens verk.

  -Bergman var både jävligt rolig och en konstnär som krävde starkt allvar av sina åskådare, säger Jannike Åhlund vid Fårös Bergmancenter.

  Säg Ingmar Bergman och de flesta tänker ångest, dämoner och tungt allvar. Men den store konstnären hade, som stora konstnärer brukar ha, många sidor.

  -Folk ser Bergman som en dysterkvist, men sitt internationella genombrott fick han med en lättsam komedi: "Sommarnattens leende", säger Jannike Åhlund.

  Mörkt och ljust

  När hon och hennes kollegor på tisdagen drar igång den sjunde Bergmanveckan är det i syfte att belysa kontrasterna i regissörens verk.

  -Det mörka mot det ljusa, ondskan mot komedin. Ta en film som "Fanny och Alexander" - där ryms det inom samma film. Den är vansinnigt rolig, varm och handlar mycket om den mänskliga gemenskapen inom teatern. Samtidigt är den hemsk och fasansfull mellan varven, säger Jannike Åhlund.

  Konstnärligt centrum

  Ett nytt inslag är Bergman lecture som i år hålls av den norske dramatikern Jon Fosse. Föreläsningen arrangeras i samarbete med stiftelsen Bergmangårdarna, som i höstas tog över ägandet av Ingmar Bergmans fastigheter på Fårö. '

  Målet med Bergmangårdarna är att skapa ett konstnärligt centrum i regissörens hem.

  -Vi samarbetar rätt mycket och har ett antal program inom ramen för Bergmanveckan och jag hoppas att den ramen kommer att vidgas hela tiden. Det finns ju väldigt många naturliga samarbeten för två Fåröbaserade Bergmanstiftelser, säger Jannike Åhlund.