Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skräpet får ligga kvar - som en markering

Skräpet på Andra Långgatan får ligga kvar. Kommunen tänker inte rycka ut extra och ta hand om avfall från en fest med anonyma arrangörer utan tillstånd. Det är en markering för att visa var ansvaret ligger.

- Vår instruktion är att avvakta med Andra Långgatan för att det inte finns något som helst tillstånd för den festen. Följer man regelverket i stan ställer vi alltid upp på städningen. Det gäller alla andra evenemangen. Men det är inte okej att luta sig tillbaka och säga att skattebetalarna skall lösa privata problem, säger Olle Dahlin, ansvarig för gaturenhållningen på park- och naturförvaltningen i Göteborgs kommun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kommer inte röja upp

De fixar gärna en container om folk själva vill gå ut och städa.

- Inga problem, säger Olle Dahlin, bara vi får veta var de vill ha den och när de tänker städa.
Det är kommunens trafikkontor som lägger beställningar på gatustädning till park- och naturförvaltningen. Där säger Eva-Britt Andersén, som ansvarar för trafiksamordning och evenemangsplanering att det inte är aktuellt att lägga någon extra beställning för att röja upp på Långgatorna.

- Vi har ansvaret för ordinarie städning. Då ingår inte Andra Långgatan i dag, säger hon till GP på söndagen.

- Gatan städas på måndagar eller tisdagar. Då töms också papperskorgar. Vi gör extra insatser på evenemang som vi kan förvänta oss och som man söker tillstånd för. Det är så det går till i kommunen.

Men det här ju ett evenemang som var känt i förväg, annonserat och årligen återkommande?

- Jag hörde om det på radion, men från kommunens sida har vi inte sett något tillstånd.

Några dagar till råttorna

På park- och naturförvaltningen uppskattas att kostnaden för att röja upp på Långgatorna skulle ligga på några timmars arbete och i runda tal tiotusen kronor. Att det inte görs nu skall ses som en markering att människor som skräpar ner har ett eget ansvar.

Eventuella hälsorisker med att skräpet blir liggande någon dag bedöms inte som stora, enligt park- och naturförvaltningen. Det tar några dagar innan råttorna kommer, och regnet minskar just nu de problemen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.