Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Skräckmästaren Hans Arnold är död

Skräckens och sagornas egensinnige uttolkare har gått ur tiden. På måndagen avled konstnären och illustratören Hans Arnold efter lång tids sjukdom, bekräftar familjen. Han blev 85 år gammal.

Hans Arnold betydde mer för det svenska konstlivet än många ville erkänna. Det menar Pontus Hammarén, chef för Borås konsthall, som 2008 kurerade en stor utställning med konstnärens verk på Alingsås konsthall.

- Han har på senare tid fått något av en upprättelse. Han sågs på 70-talet som ganska kitschig, hans verk vara "bara illustrationer", inte fin konst. I dag har de gränserna allt mer suddats ut och det har skett en nivellering. Hans Arnold har på det sättet betytt väldigt för många yngre konstnärer, säger Pontus Hammarén.

Det var framför allt illustrationerna som nådde ut till den stora massan. Hans Arnold illustrerade en mängd barn- och ungdomsböcker som till exempel Astrid Lindgrens "Allrakäraste syster", "Jag är en varulvsunge" av Gunnel Linde och "Bland tomtar och troll". Den animerade filmen "Matulda och megasen" var också ett av hans verk.

Störst visuellt genomslag fick troligen det skräckromantiska omslaget till Abbas "Greatest hits"-album 1975, där Stikkan Anderson som gubben i lådan kikar ut ur Benny Anderssons piano.

- Han hade en väldigt speciell blandning av det erotiska och skräck, en sorts mjuk skräck, som inspirerat många, konstaterar Pontus Hammarén.

Hans Arnold föddes 1925 i Sursee i Schweiz. Redan tidigt stod det klart att han hade konstnärlig begåvning. I skolan gjorde han karikatyrer av sina stränga lärare, teckningar som han sedan sålde till sina skolkamrater.

Han utbildade sig på Konstfack i Luzern och gick i lära hos en filmtecknare. 1948 kom han till Sverige där han gjorde sina första illustrationer för Sagokonstfilm och Högerpressens nyhetsbyrå. Sin första utställning höll Hans Arnold på Galleri Färg och Form i Stockholm 1959.

I våras arrangerade Seriegalleriet i Stockholm en sista utställning med Hans Arnolds verk. Utgångspunkten var boken "Veckans chock", där formgivaren Emil Fredholm samlat ett urval av Arnolds 1 300 skräckteckningar i Vecko-Revyn från åren 1954-1979.

- Han hade en unik stil med mycket detaljer. När han illustrerade texter gjorde han det så listigt att bilden blev som en rebus, säger Emil Fredholm.

Bild - 1
Mest läst