Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Skotten kan ha varit avsedda för annan person

En 20-årig man, som anses tillhöra den yngre falangen i konflikten mellan två gäng i Bergsjön, sköts natten till lördagen ihjäl vid Galileis gata. Skotten kan dock ha varit avsedda för någon av de andra två män som satt i samma bil.

Under lördagen pågick fortfarande dörrknackning i området för att få ytterligare klarhet i den senaste dödskjutningen. På lördagsförmiddagen hade polisen ännu inte gripit någon misstänkt.

- Vi får information, folk vill prata med oss och det är det viktiga, säger Thomas Fuxborg, Göteborgspolisens presstalesman.

Det var vid 02-tiden under natten till fredagen som polisen fick ett larm om skottlossning i Bergsjön i nordöstra Göteborg.

- Strax därefter inkom uppgifter om att en skottskadad man påträffats i Partille, berättar Robert Edh biträdande vakthavande befäl på polisens ledningscentral.

Där, vid en bensinstation, hade hans kompisar dumpat honom och larmat ambulans.

20-åringen fördes till sjukhus, där han konstaterades avliden.

Den unge mannen var bosatt i Bergsjön och nära kamrat med flera av de ungdomar som dömdes i den uppmärksammade gängrättegången i höstas.

Merparten av kompisarna fälldes för medverkan i den grova misshandeln av en ledande person inom den äldre falangen och avtjänar just nu straff på anstalt.

20-åringens namn figurerade också i förundersökningen som låg till grund för domstolsförhandlingen.

Den nu avlidne mannen har en tydlig knytning till den 25-åring som skottskadades svårt på Generalsgatan i Gamlestaden i onsdags, bara 40 timmar tidigare.

De är vänner och står båda på samma sida i konflikten.

I bilen som besköts natten till fredagen fanns en nära anhörig till 25-åringen.

Enligt polismän som arbetar med fallet kan det vara så att denne släkting var den egentliga måltavlan för attacken.

Därmed skulle hämnd kunna uteslutas som motiv för dödskjutningen för Galileis gata.

Enligt vittnen som GP pratat med betraktas platsen som skottlossningen skedde på som ett "köpcentrum för narkotikaförsäljning".

I närheten ligger fritidslantgården Galaxen och en förskola.

Enligt polisens presstalesman Björ Blixter kom det första larmet om skottlossning till polisen 01.59. Skjutningen hördes även över delar av Kortedala.

Kort därefter fick man alltså in uppgifter om att en skjuten man fanns i Partille.

Han hade transporterats dit i den bil i vilken han sköts.

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, låter inte alldeles överraskad av det senaste mordet.

- Nej, vi vet att det finns bubblande konflikter baserade på olika motiv, knarkförsäljning, pengar, hämnd, ovänskap och annat. Detta kom inte som en blixt från klar himmel.

Skulle det vilja säga att vi har ett gängkrig i Göteborg?

- Nej, inte ett. Sedan är det en definitionsfråga om vi möjligtvis har flera. Men tycker jag att begreppet gängkrig är ett alltför starkt uttryck.

Olika grupper och olika personer i främst Biskopsgården, Bergsjön och Backa har ouppklarade affärer med varandra och det finns samtidigt väldigt många vapen i omlopp.

- Det känns som om skjutningarna kommer i skov. Men det är, enligt min bedömning, inget omedelbart övergående fenomen, konstaterar Erik Nord.

Det finns också en säsongsrelaterad faktor.

- Ja, nu när vädret börjar bli varmare, ökar riskerna. Allt fler av de här individerna rör sig utomhus och då är det i farans riktning att de stöter samman, säger Erik Nord.

Mest läst