Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Skotten i Backa är bara början

Vi får nu skörda det vi sått sedan 1990-talet. Ett sönderslitet samhälle där klyftorna ökar. Många projekt pågår, men vi både kan och måste göra mer för att minska klyftorna, både i Backa och i andra delar av staden, skriver Mikael Wallgren (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I fredags hände det igen. Skottlossning, den här gången mitt på dagen – på en parkering precis vid min balkong. En varm och solig fredagseftermiddag där mina grannar förberedde sig för en trevlig grillning i eftermiddagssolen. Så hände då detta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Klumpen i magen över vetskapen om att mitt område än en gång kommer framställas som Vilda Västern i media kom direkt. Allt det vackra, naturen, det stadsnära läget, de goda kommunikationerna och alla som bor här tillåts hamna i bakgrunden när några få förstör för oss alla.

Är det då konstigt att det händer? Här och nu? Nej. Jag är rädd att vi bara sett början. Vi får i dag skörda frukterna av det vi sått från 1990 talet och framåt. Nedskärningarna, massarbetslösheten och individualismen. Det skapar ett sönderslitet samhälle, ett samhälle där sammanhållningen sätts på undantag. Vem ger våra unga i dag framtidstro? Var har vi politiker som ställer sig upp och lovar full sysselsättning, bra och billiga bostäder och tid att leva? För det är så det är. Polisen kan ingripa när det gått snett och låsa in mördarna, men det är inte polisen som förhindrar att brott begås.

Vi har de politiker vi förtjänar

Jämställda och jämlika samhällen har mindre brottslighet än ojämlika. Vi vet det, varför låter vi då Sverige glida isär? Varför belönar väljare politiker som sänker skatter och ökar segregationen? Varför ställer inte väljarna mer krav? Vi har de politiker vi förtjänar. Politikerna vet också vilka väljare som är viktigast att smörja. Var partiernas medlemmar och väljare bor påverkar politiken.

I söndagens EU-val röstade endast 33 procent i min valkrets, medan det ute i Hjuvik var hela 60,7 procent som röstade. SDN Norra Hisingen satsar mest i hela staden på kultur och fritid, vi har ett starkt föreningsliv och engagerade medarbetare som möter ungdomar och försöker ge dem möjlighet att sätta ord på sina känslor och upplevelser, bland annat genom sin egen tidning Made in Backa. Det finns även projekt med helgjobb som skapar erfarenhet och framtidstro, med mera.

Vi måste göra mer

Vi kan och måste göra ännu mer. På stadsnivå behöver mer resurser komma ut till skolan, äldreomsorgen och till stadsdelarna generellt. Vänsterpartiet föreslår därför en skattehöjning med en krona i vår budget, men vi har inte alla lösningar och vi behöver din hjälp för att utveckla vår politik. Vi behöver också få en riksdag som låter oss ta makten över vår stad.

För att ta ett enstaka – enkelt exempel: 6,3 miljoner kronor i ökade utgifter som inte leder till förbättrade skolor får Norra Hisingen till hösten. Det är de kostnader som den nya privata skolan i Tuve innebär utöver skolpengen på cirka 23 miljoner. Det elevtapp som den nya skolan medfört leder till att färre elever i våra skolor behöver betala för samma mängd lokaler, administration och liknande. Dessa tomplatser motsvarar alltså 6,3 miljoner kronor.

Ett fullständigt vettlöst system där privata skolor på kort varsel kan starta och läggas ner medan vi gemensamt får betala för omställningskostnader och överkapacitet. Som om det inte vore nog med det ekonomiska så bidrar det fria skolvalet också till att dra isär samhället. Det gör det möjligt för föräldrar att välja bort vissa klasskamrater till sina barn. Allt prat om annorlunda pedagogik blir just prat – när vi vet vad det handlar om.

Återupprätta närhetsprincipen

Vi vill att alla skolor ska vara den bästa skolan, vi vill återupprätta närhetsprincipen. Ungarna på gården ska gå i samma skola, föräldrarna lära känna varandra och träffas både på föräldramöten och på ungarnas fotbollsmatch i den lokala klubben. Det är så vi skapar ett samhälle som håller ihop.

Det fria skolvalet är bara en av alla de tokiga reformer som genomförts de senaste årtiondena som ökar klyftorna och orättvisorna i samhället. Listan är lång både på åtgärder som försämrat för oss som har det lite sämre och på reformer som gynnat de välbeställda.

I arbetet med att minska klyftorna behövs du som bor här i Backa – eller i andra förbisedda delar av vår stad. Sök dig till det parti som står dig närmast – vi behöver bli fler i alla partier vars bild av förorten inte bygger på medias krigsrubriker! Politiken kan inte och får inte vara ett reservat för välbeställda akademiker från centrala stan.

Mikael Wallgren (V)

Backa Röd

bemanningsanställd taxitelefonist och fritidspolitiker

Bild - 2
Mest läst