Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Skolvalet måste utvecklas – inte begränsas

Vi välkomnar att Friskolornas riksförbund tar initiativ till att utveckla det fria skolvalet. För att ge alla nyanlända elever en framgångsrik skolgång är det helt avgörande att fler skolor är med och tar ansvar. Därför behöver det fria skolvalet utvecklas – nu mer än någonsin. Samtidigt måste regeringen snabbt skrota idén och utredningen om ett kommunalt veto, skriver bland andra Camilla Waltersson Grönvall (M).

Socialdemokraterna är sedan länge motståndare till det fria skolvalet. Miljöpartiets tydliga förflyttningar när det gäller såväl inställningen till friskolor som till det fria skolvalet är en sorglig vandring rakt vänsterut. Nu besannas våra värsta farhågor. I våras tillsatte regeringen en utredning som tittar på hur man kan införa ett kommunalt veto och i SVT:s Agenda tidigare i höstas kunde vi höra hur regeringens skolkommission kantrar åt ett begränsat skolval.

Dagens situation kräver att regeringen nu måste göra upp med sitt inre ideologiska motstånd mot friskolorna. För att de 45 000 nyanlända eleverna som hitintills har kommit till Sverige under 2015 ska få samma chans som andra elever måste friskolorna bli fler. Inte färre. Regeringen måste nu ta ansvar för de utmaningar vi står inför. Därför uppmanar vi regeringen att skrota idén och utredningen om ett kommunalt veto.

Precis som Friskolornas Riksförbund ser vi nu ett behov av att utveckla det fria skolvalet, inte begränsa det. Vi vill från Moderat håll se över lösningar som fria busskort till nyanlända och en bättre information till föräldrarna om skolvalet. Vi har under en tid också följt kommuner som i praktiken redan infört ett aktivt skolval med goda resultat. Det Friskolornas riksförbund nu föreslår kommer vi därför att titta närmare på.

Camilla Waltersson Grönvall (M)

skol- och utbildningspolitisk talesperson

Rasmus Törnblom (M)

ordförande Moderata Ungdomsförbundet

Mest läst