Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

69465b1024.jpg

Skolstängningen "ett misslyckande"

Hot och våld stängde Värner Rydénskolan i Malmö under en dag. Ett stort misslyckande, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). -Alla elever ska naturligtvis kunna känna sig trygga, säger han.

Dagligt våld, hot och trakasserier. Situationen blev till slut ohållbar på Värner Rydénskolan i Malmö och under måndagen stoppade lärarfacken undervisningen. Elever fick efter ett informationsmöte vända hem, men efter att skolledning, personal och fackförbunden suttit i krismöte fattades beslutet att skolan öppnar på tisdagen igen.

-Eleverna är välkomna. Det finns både akuta saker som måste göras i morgon (tisdag) och mer långsiktiga åtgärder, säger Roine Selind, ordförande för Lärarförbundets Malmöavdelning.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) pekar på vikten av samverkan mellan myndigheter och skolhuvudmän, och nämner Skolverkets kommande uppdrag att arbeta direkt med de skolor som behöver stöd. En ny paragraf i skollagstiftningen skulle inte lösa problemet, fortsätter han.

-Det handlar snarare att skolor klarar av och får stöd att använda den lag som finns, som bland annat ger möjlighet att stänga av eller flytta elever.

Kritisk Björklund

Folkpartiledaren Jan Björklund, tidigare utbildningsminister, anser att problemet är brist på vuxenauktoritet.

-Jag skulle säga att i huvudsak när det uppstår bråk så är det inte ännu fler vuxna utan mer vuxenauktoritet som behövs, säger Björklund.

Han får inte medhåll från Fridolin.

-Jag har svårt att se en motsatsställning mellan vuxennärvaro och vuxenauktoritet. Jag har varit i kontakt med Malmö och förstår att man jobbat mycket med vuxnas närvaro. Det Malmö nu är självkritisk till är att de inte hade samma närvaro efter loven. Närvaro är ju en förutsättning för auktoritet. En lärare som inte är där, som inte ser, har ju väldigt svårt att vara tydlig.

"Hotade lärare"

Skolinspektionen har haft kontakt med kommunen ända sedan i höstas, då de första uppgifterna om oro på skolan kom.

-Vi låg lågt då, eftersom vi förstod att grundskoleförvaltningen satt in massiva insatser, säger undervisningsråd Agneta Ericsson.

Sammanslagningen med en annan skola lyfts av facken fram som en orsak till problemen.

-När de plockade in Örtagårdsskolan hit blev det sämre. Speciellt när de hotade lärare, säger Hassan Muhammed Ali, som går i årskurs sex.

Under måndagen stängdes Värner Rydénskolan för elever i årskurs sex till nio. Efter ett krismöte mellan skolledning, personal, elevråd och fackförbund fattades beslut om att öppna skolan på tisdagen igen.

Parterna enades bland annat om att personalresurserna på skolan omgående ska förstärkas och omdisponeras. Ledningen på skolan ska förstärkas och elevhälsoresurser ska sättas in för att fånga upp elever som skolkat och skapar oro.

Elever ska under tisdagen få möjlighet att diskutera vad som hänt och kunna ställa frågor. Under veckan påbörjas ett värdegrundsarbete och en handlingsplan har tagits fram för ytterligare insatser den närmaste tiden.

Skolinspektionen ska ta kontakt med kommunens grundskoledirektör och därefter fattar inspektionen beslut om hur den ska gå vidare.

För eleverna i förskoleklass upp till årskurs fem pågick undervisningen under måndagen som vanligt.

Den kommunala grundskolan har totalt 600 elever.

Källa: Malmö stad

Mest läst