Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Skolor får förbjuda heltäckande slöja

  Obs! Denna artikel har just nu stor spridning i sociala medier.
  Vi vill påpeka att den är publicerad 11 januari 2012.  Skolor kan förbjuda elever att bära heltäckande slöja i vissa situationer, slår Skolverket fast. Det gäller om klädseln väsentligt skulle försvåra samspelet mellan lärare och elev eller medföra särskilda risker vid exempelvis laborationer.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ett generellt förbud mot heltäckande slöja är däremot inte möjligt.

  Läraren ska avgöra om ett förbud är rimligt. Så långt det går ska dock skolorna försöka anpassa undervisningen, anser Skolverket.

  Björklund välkomnar

  Utbildningsminister Jan Björklund välkomnar Skolverkets klargörande av reglerna för heltäckande slöja i skolan.

  – Det ger precis det handlingsutrymme som skolorna behöver. Lärare får förbjuda heltäckande slöja, om det försvårar kontakt och samspel i klassrummet, säger han till TT.

  Men innebär det inte ett visst godtycke om läraren kan hänvisa till samspelet i undervisningen?

  – Ja, men det är det det handlar om. Undervisningen i ett klassrum är ett samspel mellan människor, och i väldigt många situationer i detta samspel så måste man kunna se varandra i ansiktet.

  Skolverkets beslut innebär inte några nya riktlinjer utan snarare att man står fast vid dem som infördes för ett antal år sedan.

  Går emot DO

  DO fastslog 2010 att det stred mot diskrimineringslagen att utestänga en elev från undervisningen för att hon bar slöja.

  – Sedan dess har det rått en viss oklarhet, men nu får man väl säga att det klaras ut och att Skolverket vidhåller sin ursprungliga hållning och går emot DO, säger Jan Björklund.

  Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca är kritisk till Skolverkets beslut.

  "Dåligt beslut"

  – Det är ett dåligt beslut, som innebär att det blir upp till enskilda lärare att avgöra om du har rätt till utbildning eller inte. Det är en grundläggande rättighet för alla, oavsett vilken religiös bakgrund du har, säger hon till TT.

  – Detta är inte något stort problem inom utbildningsväsendet. De fall där man måste identifiera en elev vid prov eller liknande, så har man löst det, säger Rossana Dinamarca.

  Fackförbund kritiska

  Lärarnas riksförbund ifrågasätter att ansvaret för att bedöma om heltäckande slöja ska förbjudas i en viss situation läggs på läraren.

  – Det kan vara en infekterad fråga och svårt för den enskilde läraren att själv gå ut och ta ansvar för ett förbud. Jag hade önskat att man i stället lagt ansvaret på skolan att komma fram till ett gemensamt förhållningssätt kring frågan, säger ordförande Metta Fjelkner.

  Hon framhåller att problem kan uppstå om elever på den ena lektionen får ha slöja, men inte den andra.

  – En lärare i ett teoretiskt ämne kanske anser det viktigt att ha ögonkontakt i vissa situationer, medan kollegan i nästa klassrum inte tycker det. Det riskerar att ställa till med onödig friktion mellan lärare och elever med diskussioner som kräver mycket tid och energi.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.