Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
"Spara inte på barn!" Gabriela Mayoral, själv lärare, protesterade på tisdagen mot de kraftiga nerskärningarna i förskolan i SDN Majorna-Linné som drabbar sonen Noa, 4 år.

Skolbesparingar klubbade trots protester

Trots massiva protester från elever, lärare, föräldrar och förskolebarn klubbade SDN Majorna-Linné igenom beslutet att genomföra planerade nerskärningar. Beslutet slår hårt mot förskolan och skolan, som tvingas dra ner på assistenter och speciallärare för elever med särskilda behov.

– Jag går runt och tänker på det här jämt och har en sådan ångest! berättar 12-åriga Lollo Öst som är rädd att bli av med sin specialpedagog och sin extralärare. Hon har inlärningssvårigheter och inför sjuan är hotet överhängande att de pedagoger som hjälpt henne att klara undervisningen kommer att sluta.

– Jag oroar mig inte bara för egen del, utan är rädd för att andra barn med diagnos ska bli drabbade. Lärarna säger att "du kommer att klara dig" och tröstar med att det nog går att lära sig via Ipad och andra hjälpmedel. Men för mig fungerar det bara när riktiga lärare sitter med mig, förklarar, visar med händerna och ritar, säger Lollo Öst.

Hon var en av hundratals demonstranter som på tisdagen samlades vid Järntorget med plakat och banderoller för att lyssna till tal, skriva på protestlistor och tåga till Tredje Långgatan 16 där politikerna i SDN Majorna-Linné under kvällen höll sitt möte. Redan tidigare har beslut tagits att 27 tjänster ska bort från skolorna i stadsdelen. Under tisdagens möte klubbades ytterligare en besparing på 5,5 miljoner kronor igenom direkt riktat mot förskolorna i området.

Läs också: "Stadsdelsnämnderna avgör hur pengarna gör bäst nytta"

Gabriela Mayoral, själv lärare, deltar i protesterna tillsammans med sonen Noa, 4 år, och 6-åriga dottern Emma.

– Båda barnen har gått i samma helt underbara förskola, där personalen jobbat i många år och där barnen känner sig trygga. För några veckor sedan fick vi plötsligt besked om att den ska läggas ner. Det känns jättetråkigt att gruppen splittras under Noas allra sista år.

Dottern Emma går på Karl Johanskolan som nu blir av med halva sin stödpersonal i form av assistenter, speciallärare och -pedagoger berättar Gabriela Mayoral, som liksom flera andra i föräldranätverket Majorna-Linné skrivit till stadsdelsnämndens politiker för att om möjligt förhindra de nya besparingsåtgärderna.

– De pratar om en "effektivisering", och säger att det ska funka lika bra också i framtiden. Men vi tvivlar på det.

Peter Forsblad deltar i protesterna tillsammans med sin 7-årige son Liam, som är autistisk och hyperaktiv.

– Han går i dag i vanlig klass, men med möjlighet att sticka iväg lite åt sidan ibland. Och han älskar skolan.

Efter tisdagens beslut måste Liam dock räkna med en förändrad situation.

"Skollag före budget" står det med röda bokstäver på vit lakansväv på banderollen som rullas ut på Järntorget. Ann Nolin, samordnare i föräldranätverket Majorna-Linné, talar i megafonen och vädjar till politikerna att "faktiskt välja att inte skära ner med de här miljonerna. Äska mer pengar i stället!".

Samma krav framförs en stund senare till politikerna på innergården till lokalen där beslutet fattas.

– Det är redan så slimmat som det kan bli. SKolan är ett skelett politikerna redan gnagt på så mycket att det knappt ens är ben kvar. Och nu väntar nya nerskärningar, sammanfattar Ann Nolin.

Stadsdelsnämndens ordförande Bosse Parbring (MP) och nämndens Sivert Aronsson (FP) är på plats inför de upprörda demonstranterna för att svara på frågor, tillsammans med stadsdelsdirektören Thomas Segenstedt. Även oppositionen ställer sig bakom nerskärningarna, även om Sievert Aronsson kallar dem "desperata".

– Vi har accepterat den akuta situationen, säger han.

I juni läggs en kompletteringsbudget i Kommunstyrelsen, där 100 miljoner reserveras för skolorna i Göteborg. Det är dock ännu oklart hur de pengarna kommer att fördelas till respektive stadsdelsnämnd. Att ytterligare 300 skolmiljoner är aviserade av de rödgrönrosa inför regeringens lönesatsning 2016 framgår av Karin Pleijels (MP) debattartikel i tisdagens GP. "Satsningen räcker till i storleksordningen 600 nya tjänster" skriver hon. Men inte heller exakt hur dessa miljoner kommer att fördelas och användas är i nuläget bestämt.

Mest läst