Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Vi saknar handlingskraft från stadens ledande politiker att åtgärda problemen med skolan, skriver debattörerna.

Skolan i Göteborg måste tas på allvar

Det kommer larmrapport efter larmrapport om Göteborgs skolor, men var finns det politiska engagemanget och drivet i skolfrågan? skriver bland andra Elisabet Mossberg, Lärarförbundet, och Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammaren.

Efter valet i höstas upplever vi att den lokala skoldebatten har svalnat och att dialogen och initiativen uteblivit. Näringsliv och skola går därför i dag samman för att påtala att situationen blir alltmer akut. Stadens politiker och tjänstemän, vi oroas av att:

  • Göteborgs skolor halkar efter. Göteborg har på fem år tappat 39 placeringar och ligger på plats 161 av 290 i Västsvenska Handelskammarens senaste ranking av Sveriges kommuners skolresultat. Detta duger inte för landets näst största stad och Västsveriges motor.

  • Läraryrket är i kris. Alltför få vill bli lärare och allt fler lärare lämnar yrket på grund av dåliga arbetsförhållanden. Läraryrket behöver återigen bli ett attraktivt yrke som unga väljer. Detta genom höjda lärarlöner, minskad arbetsbelastning, förbättrade utvecklingsmöjligheter och satsningar på kompetensutveckling. Hela samhället vinner på att satsa på lärarkåren, det är dags att inse det nu.

  • Hög omsättning på rektorer skapar oro. Färska siffror från Skolverket visar att Sverige har en hög rektorsomsättning i nordisk jämförelse. Det är känt att situationen i Göteborg är särskilt allvarlig, där i snitt var femte chefspost inom sektor utbildning bytts ut varje år de senaste åren. Brist på kontinuitet i ledarskapet drabbar undervisningen och påverkar både rektorers, lärares och elevers vardag negativt. Att vara rektor i Göteborg är tufft. Man har ett statligt uppdrag, men ges förutsättningar av kommunen. Pengarna kan fördelas efter olika principer i olika stadsdelar och utan att veta budget för kommande år är det svårt att arbeta långsiktigt.

Positiva initiativ räcker inte

Det finns positiva initiativ från den rödgröna majoriteten i Göteborg, som satsningar på utbildningssektorn och satsning på lärarlöner, men det räcker inte. Skillnaderna mellan, men även inom, olika stadsdelar är stor och vi saknar handlingskraft från stadens ledande politiker att åtgärda detta. Det behövs en tydlig riktning och modiga åtgärder. Utmaningarna i Göteborgs skolor kräver en politisk samling där den prestigekamp som präglat stadens skolpolitik i många år, läggs på hyllan.

Vi vill även att politiker på högsta nivå gör blocköverskridande och långsiktiga överenskommelser som på allvar förbättrar arbetsmiljön för både rektorer, lärare och elever. Lärare- och skolledarorganisationerna står redo att delta i detta arbete.

Elisabet Mossberg

ordförande Lärarförbundet Göteborg

Gunnar Valinder

ordförande Lärarnas Riksförbund Göteborg

Johan Trouvé

vd Västsvenska Handelskammaren

Stina Olén

utbildningsfrågor Västsvenska Handelskammaren

Torbjörn Broomé

ordförande Sveriges Skolledarförbund Göteborg

Torgny Tjärnskog

ordförande Lärarförbundet Skolledare Göteborg

Mest läst