"Skolan är mer segregerad än bostadsområdena"

ANNONS
|

Möjligheten till vidare studier sjunker igen för Göteborgs nior. Skillnaderna mellan stadsdelarna är extremt tydliga. Sämst är situationen på Vättleskolan i Angered, där bara 47,9 procent av 2012 års nior hade kunnat komma in på Yrkesprogrammet i höst.

Utbildningsnämndens ordförande Robert Hammarstrand ser en ökad segregation som anledningen.

– Det är bekymmersamt att skillnaderna i resultat ökat. Tidigare i Sverige låg vi i topp vad gällde likvärdighet mellan olika områden. I dag spelar hemförhållandena en större roll för elevens resultat än tidigare. Det ligger en djup orättvisa i det, säger Hammarstrand, och fortsätter:

– Skolan är mer segregerad än vad bostadsområdena är i dag. Många motiverade elever i exempelvis Angered väljer i dag andra skolor i andra delar av stan. De som blir kvar hade behövt de kamrateffekter som kommer med sådana elever, säger han.

ANNONS

Robert Hammarstrand menar att skillnaderna beror på det fria skolvalet som infördes av den borgerliga Bildt-regeringen 1992.

– I grunden är det positivt att man får välja skola. Men vi behöver problematisera konsekvenserna av det, säger Robert Hammarstrand.

Stärkande åtgärder till de skolor som släpar efter har redan införts, menar Hammarstrand. Bland annat handlar det om att rektorerna ska kunna jobba mer med pedagogik och mindre med administration.

– Vi vill stötta rektorerna med administrationen. Vi tror att en ökad koncentrering på pedagogiken kan höja kunskapsnivån. Även externt expertstöd är något som vi tror väldigt mycket på. Vi behöver ge alla elever, särskilt de som varit i Sverige en kortare tid, extrahjälp för att de ska kunna ta sig vidare till gymnasiet.

Bergsjöskolan 7-9 52,6

ISG Gårdstensskolan 52,1

Ryaskolan 0-9 52,0

Hammarkullsskolan F-9 47,5

Vättleskolan 47,9

Siffrorna är i procent och anger hur stor andel av skolornas nior som var behöriga till nationella yrkesprogram på gymnasiet.

ANNONS