Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skinkstek med rotsaker

Skinkstek är praktisk mat om man väntar storfrämmande i helgen. Receptet kan räknas upp vid behov.

För 5 personer

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2 timmar

1 kg skinkstek

1-2 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 tsk ingefära

1 tsk paprikapulver

Till såsen:

1 1/2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 1/2 dl sky från steken

1 msk konc. kalvfond

1 1/2 dl grädde

1 msk riven ingefära

1 msk kinesisk soja

salt och vitpeppar

Att äta till:

rotfruktsblandning

äppelmos

kokt potatis

Gör så här:

1. Gnid steken med olivolja, salt, peppar, ingefära och paprikapulver. Stick in en termometer i den tjockaste delen. Lägg steken på galler över en långpanna med ett par deciliter vatten i 170 graders ugn. Stek till 85 graders kärntemperatur.

2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Skölj ur långpannan med 2-3 deciliter hett vatten och sila ned. Koka upp och slå i kalvfond och grädde. Sänk värmen och tillsätt ingefära. Sjud i 5 minuter. Tillsätt soja och smaka av med salt och vitpeppar. Sila såsen.

3. Ge färdig rotfruktsblandning ett uppkok i saltat vatten. Låt rinna av i durkslag.

4. Lägg upp rotsaker, skivad stek och toppa med sås. Extra sås, kokt potatis och äppelmos serveras till.

Dan Strandqvist/TT