Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Skinka - smörgås 10

    Det blev Göteborgsseger när GP:s konsumentpanel provade smörgåsskinka. Bröderna Nilssons var överlägset godast enligt testarna.

    Rökt skinka kan vara både vardagspålägg och dyr delikatess. Den här gången höll vi oss främst i låg- och mellanprisklassen: vi köpte åtta sorters färdigpaketerade skivor med kilopris mellan 67 och 244 kronor.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Billig smörgåsskinka har i många fall stora likheter med korv: det är köttbitar av olika storlek som fogas samman – tumlas – med hjälp av olika tillsatser (se faktaruta). Dyr skinka görs ofta på en eller ett fåtal köttbitar. Man får i hög grad vad man betalar för.

    Konsumentpanelen hade inte någon svårighet att kora sina favoriter under blindtestet.

    - Det är jättestor skillnad. En del smakar kemikaliefabrik, andra känns mycket mer naturliga, noterade Nina Glader.

    - Det syns med en gång om det är hel eller processad skinka. Hur det sedan smakar beror mycket på efterarbetet och saltningen, sa Kjell Härstedt, som har ett förflutet som produktionschef i ett charkföretag.

    Brödernas fina, från Göteborgsföretaget Bröderna Nilsson, fick klart bäst betyg. När testet pågick visste deltagarna inte att det var den enda sorten som var framställd av hel skinka eller att den hade minst tillsatser – men de föll ändå för smaken.

    - Gud vad god den var, kommenterade Charlotte Kedegård.

    De två skinkor som marknadsförs som ekologiska, Änglamark och Scan ekologiska, klarade sig också bra. Någon tyckte dock att Scans var i saltaste laget. Ingen av dessa är Kravmärkt eftersom de innehåller nitrit (se faktaruta), men enligt EU:s mer generösa regler får ekokött innehålla en viss mängd nitrit.

    De storsäljande tunna skivorna från Pärsons var okej men inte så märkvärdiga, ansåg panelen. Testets dark horse, Jakobsdals skinka med svartvinbärsessens, föll inte juryn på läppen.

    Den i särklass billigaste skinkan, Coops lågprismärke X-tra, var ingen höjdare men klarade ett godkänt betyg. Sämst tyckte panelen om Willys tunna skivor,

    - Det kändes som att ha en plastbit i munnen, var Sara Akervalls beskrivning.

    TEST SKINKA

    FEM FYRAR

    Brödernas fina Välrökt skinka (BILD 1)

    Tillverkare: Bröderna Nilsson, Göteborg

    Pris: 22:95 för 120 gram (191:25/kg)

    Köpställe: Ica Maxi, Mölndalsvägen

    Innehåller bl a: Salt, sirap, naturlig arom.

    På förpackningen: "Handgjord av hel skinka"

    Tillsatser: E 250 (konserveringsmedel)

    Kommentarer: Väldigt god smak. Doftar så det vattnas i munnen. Smaklökarna dansade. Bra tuggmotstånd. Jämn och fin. Denna kan jag äta utan macka!

    FYRA FYRAR

    Änglamark rökt skinka (BILD 7)

    Tillverkare: Bergströms rökeri AB, Örnsköldsvik

    Pris: 19:50 för 80 gram (243:75/kg)

    Köpställe: Coop Forum, Backaplan

    Innehåller bl a: Vatten (2,8 procent), salt (2,8 procent), glukossirap

    På förpackningen: "Från svenska ekologiska gårdar"

    Tillsatser: E 301 (antioxideringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

    Kommentarer: Köttig smak med rökighet och sälta. Mustig. God eftersmak. Oerhört rökig doft. Fin färg. Hårda kanter men annars jämn konsistens.

    Scan ekologisk rökt skinka (BILD 5)

    Tillverkare: Scan

    Pris: 21:90 för 100 gram (219 kr/kg)

    Köpställe: Willys, Gamlestan

    Innehåller bl a: Vatten, salt, maltodextrin

    På förpackningen: "Stolt tillverkad i Kristianstad"

    Tillsatser: E 331 (antioxideringsmedel), E 301 (antioxideringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

    Kommentarer: Behaglig smak med både sälta och röksmak. God, rökig doft. Lagom mör – trillar inte isär. En typisk sammansatt skinka, senorna lyser igenom.

    TRE FYRAR

    Ica Tunna skivor av rökt skinka (BILD 8)

    Tillverkare: "Producerad i Sverige för Ica AB"

    Pris: 26:95 för 200 gram (134:75/kg)

    Köpställe: Ica Kvantum Munkebäck

    Innehåller bl a: Koksalt, druvsocker, jästextrakt

    På förpackningen: "Enkelt och gott varje dag"

    Tillsatser: E 450, E 451 (stabiliseringsmedel), E 301 (antioxidationsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

    Kommentarer: God smak. Torr och mild. Bra konsistens. Alldaglig, relativt frisk smak. Nästan obefintlig doft. Olika färger på köttet. Bra alternativ om den är billig.

    Pärsons tunna skivor rökt gourmetskinka (BILD 3)

    Tillverkare: Pärsons, Strövelstorp

    Pris: 29:95 för 200 gram (149:75/kg)

    Köpställe: Ica Kvantum Munkebäck

    Innehåller bl a: Koksalt, druvsocker, socker

    På förpackningen: "Sveriges mest köpta"

    Tillsatser: E 325, E 301, E 331 (antioxideringsmedel), E 452 (stabiliseringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

    Kommentarer: Lagom mycket smak. Fin ljusrosa färg. Inte så mycket doft. Aningen salt. Bra konsistens, lättuggad. Av sorterna med små tunna skivor föredrar jag denna.

    TVÅ FYRAR

    Bror Jakobs Svartvinbär rökt skinka (BILD 4)

    Tillverkare: Jakobsdals, Göteborg

    Pris: 29:05 för 146 gram (199 kr/kg)

    Köpställe: Hemköp, Stigbergstorget

    Innehåller bl a: Koksalt, druvsocker, svartvinbärsessens

    På förpackningen: "Guld i chark-SM"

    Tillsatser: E 325, E 331, E 301 (antioxideringsmedel), E 450 (stabiliseringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

    Kommentarer: Saftig och bra konsistens. Fin färg. Söt, konstgjord smak. Ingen röksmak alls. Ingen doft av skinka. Ser ut som att det är mycket fett i den. Aningen svampig.

    X-tra rökt skinka (BILD 6)

    Tillverkare: "Tillverkat i Sverige för Coop Trading A/S"

    Pris: 26:90 för 400 gram (67:25/kg)

    Köpställe: Coop Forum Backaplan

    Innehåller bl a: Vatten (9 procent), salt, jästextrakt

    På förpackningen: "40–44 skivor"

    Tillsatser: Modifierad stärkelse, E 450, E 451, E 407a (stabiliseringsmedel), E 415 (förtjockningsmedel), E 301 (antioxideringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

    Kommentarer: Bra storlek. Smakar väldigt lite. Intetsägande. Svag doft. Flammiga, ganska tjocka skivor. Lite plastig. Faller sönder i småbitar i munnen.

    EN FYR

    Willys rökt skinka (BILD 2)

    Tillverkare: "Produceras i Sverige för Axfood"

    Pris: 26:50 för 200 gram (132:50/kg)

    Köpställe: Willys, Gamlestan

    Innehåller bl a: Koksalt, druvsocker, jästextrakt

    På förpackningen: "Nytt recept"

    Tillsatser: E 450 och E 451 (stabiliseringsmedel), E 301 (antioxideringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

    Kommentarer: Ljus och sladdrig. Luktar grillkol och havsvatten. Smakar i princip ingenting. Känns som tuggummi. Hårdplastig konsistens. Skulle aldrig köpa denna.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.