Skinka - smörgås 10

ANNONS
|

Rökt skinka kan vara både vardagspålägg och dyr delikatess. Den här gången höll vi oss främst i låg- och mellanprisklassen: vi köpte åtta sorters färdigpaketerade skivor med kilopris mellan 67 och 244 kronor.

Billig smörgåsskinka har i många fall stora likheter med korv: det är köttbitar av olika storlek som fogas samman – tumlas – med hjälp av olika tillsatser (se faktaruta). Dyr skinka görs ofta på en eller ett fåtal köttbitar. Man får i hög grad vad man betalar för.

Konsumentpanelen hade inte någon svårighet att kora sina favoriter under blindtestet.

- Det är jättestor skillnad. En del smakar kemikaliefabrik, andra känns mycket mer naturliga, noterade Nina Glader.

ANNONS

- Det syns med en gång om det är hel eller processad skinka. Hur det sedan smakar beror mycket på efterarbetet och saltningen, sa Kjell Härstedt, som har ett förflutet som produktionschef i ett charkföretag.

Brödernas fina, från Göteborgsföretaget Bröderna Nilsson, fick klart bäst betyg. När testet pågick visste deltagarna inte att det var den enda sorten som var framställd av hel skinka eller att den hade minst tillsatser – men de föll ändå för smaken.

- Gud vad god den var, kommenterade Charlotte Kedegård.

De två skinkor som marknadsförs som ekologiska, Änglamark och Scan ekologiska, klarade sig också bra. Någon tyckte dock att Scans var i saltaste laget. Ingen av dessa är Kravmärkt eftersom de innehåller nitrit (se faktaruta), men enligt EU:s mer generösa regler får ekokött innehålla en viss mängd nitrit.

De storsäljande tunna skivorna från Pärsons var okej men inte så märkvärdiga, ansåg panelen. Testets dark horse, Jakobsdals skinka med svartvinbärsessens, föll inte juryn på läppen.

Den i särklass billigaste skinkan, Coops lågprismärke X-tra, var ingen höjdare men klarade ett godkänt betyg. Sämst tyckte panelen om Willys tunna skivor,

- Det kändes som att ha en plastbit i munnen, var Sara Akervalls beskrivning.

TEST SKINKA

FEM FYRAR

ANNONS

Brödernas fina Välrökt skinka (BILD 1)

Tillverkare: Bröderna Nilsson, Göteborg

Pris: 22:95 för 120 gram (191:25/kg)

Köpställe: Ica Maxi, Mölndalsvägen

Innehåller bl a: Salt, sirap, naturlig arom.

På förpackningen: "Handgjord av hel skinka"

Tillsatser: E 250 (konserveringsmedel)

Kommentarer: Väldigt god smak. Doftar så det vattnas i munnen. Smaklökarna dansade. Bra tuggmotstånd. Jämn och fin. Denna kan jag äta utan macka!

FYRA FYRAR

Änglamark rökt skinka (BILD 7)

Tillverkare: Bergströms rökeri AB, Örnsköldsvik

Pris: 19:50 för 80 gram (243:75/kg)

Köpställe: Coop Forum, Backaplan

Innehåller bl a: Vatten (2,8 procent), salt (2,8 procent), glukossirap

På förpackningen: "Från svenska ekologiska gårdar"

Tillsatser: E 301 (antioxideringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

Kommentarer: Köttig smak med rökighet och sälta. Mustig. God eftersmak. Oerhört rökig doft. Fin färg. Hårda kanter men annars jämn konsistens.

Scan ekologisk rökt skinka (BILD 5)

Tillverkare: Scan

Pris: 21:90 för 100 gram (219 kr/kg)

Köpställe: Willys, Gamlestan

Innehåller bl a: Vatten, salt, maltodextrin

På förpackningen: "Stolt tillverkad i Kristianstad"

Tillsatser: E 331 (antioxideringsmedel), E 301 (antioxideringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

Kommentarer: Behaglig smak med både sälta och röksmak. God, rökig doft. Lagom mör – trillar inte isär. En typisk sammansatt skinka, senorna lyser igenom.

TRE FYRAR

Ica Tunna skivor av rökt skinka (BILD 8)

ANNONS

Tillverkare: "Producerad i Sverige för Ica AB"

Pris: 26:95 för 200 gram (134:75/kg)

Köpställe: Ica Kvantum Munkebäck

Innehåller bl a: Koksalt, druvsocker, jästextrakt

På förpackningen: "Enkelt och gott varje dag"

Tillsatser: E 450, E 451 (stabiliseringsmedel), E 301 (antioxidationsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

Kommentarer: God smak. Torr och mild. Bra konsistens. Alldaglig, relativt frisk smak. Nästan obefintlig doft. Olika färger på köttet. Bra alternativ om den är billig.

Pärsons tunna skivor rökt gourmetskinka (BILD 3)

Tillverkare: Pärsons, Strövelstorp

Pris: 29:95 för 200 gram (149:75/kg)

Köpställe: Ica Kvantum Munkebäck

Innehåller bl a: Koksalt, druvsocker, socker

På förpackningen: "Sveriges mest köpta"

Tillsatser: E 325, E 301, E 331 (antioxideringsmedel), E 452 (stabiliseringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

Kommentarer: Lagom mycket smak. Fin ljusrosa färg. Inte så mycket doft. Aningen salt. Bra konsistens, lättuggad. Av sorterna med små tunna skivor föredrar jag denna.

TVÅ FYRAR

Bror Jakobs Svartvinbär rökt skinka (BILD 4)

Tillverkare: Jakobsdals, Göteborg

Pris: 29:05 för 146 gram (199 kr/kg)

Köpställe: Hemköp, Stigbergstorget

Innehåller bl a: Koksalt, druvsocker, svartvinbärsessens

På förpackningen: "Guld i chark-SM"

Tillsatser: E 325, E 331, E 301 (antioxideringsmedel), E 450 (stabiliseringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

Kommentarer: Saftig och bra konsistens. Fin färg. Söt, konstgjord smak. Ingen röksmak alls. Ingen doft av skinka. Ser ut som att det är mycket fett i den. Aningen svampig.

ANNONS

X-tra rökt skinka (BILD 6)

Tillverkare: "Tillverkat i Sverige för Coop Trading A/S"

Pris: 26:90 för 400 gram (67:25/kg)

Köpställe: Coop Forum Backaplan

Innehåller bl a: Vatten (9 procent), salt, jästextrakt

På förpackningen: "40–44 skivor"

Tillsatser: Modifierad stärkelse, E 450, E 451, E 407a (stabiliseringsmedel), E 415 (förtjockningsmedel), E 301 (antioxideringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

Kommentarer: Bra storlek. Smakar väldigt lite. Intetsägande. Svag doft. Flammiga, ganska tjocka skivor. Lite plastig. Faller sönder i småbitar i munnen.

EN FYR

Willys rökt skinka (BILD 2)

Tillverkare: "Produceras i Sverige för Axfood"

Pris: 26:50 för 200 gram (132:50/kg)

Köpställe: Willys, Gamlestan

Innehåller bl a: Koksalt, druvsocker, jästextrakt

På förpackningen: "Nytt recept"

Tillsatser: E 450 och E 451 (stabiliseringsmedel), E 301 (antioxideringsmedel), E 250 (konserveringsmedel)

Kommentarer: Ljus och sladdrig. Luktar grillkol och havsvatten. Smakar i princip ingenting. Känns som tuggummi. Hårdplastig konsistens. Skulle aldrig köpa denna.

Smörgåsskinka är ofta utdrygad med hjälp av fosfater (E 450-452), som binder vatten och håller ihop köttblandningen. De flesta skinkor i testet är gjorda på detta sätt: bara Bröderna Nilssons, Scans ekologiska och Änglamark är fria från fosfater.

Många innehåller antioxidationsmedel, som ska förhindra att fettet i skinkan härsknar.

Den billigaste sorten, X-tra, är dessutom utdrygad med modifierad stärkelse.

Alla skinkor i testet innehåller E 250, natriumnitrit, som konserverar köttet och gör att det behåller sin rosa färg.

Smakförstärkaren natriumglutamat, även kallad E 621, har försvunnit från många charkvaror efter de senaste årens debatt. Ingen av de testade skinkorna innehåller glutamat. Däremot innehåller några jästextrakt, som fyller samma funktion men inte har något E-nummer. Både jästextrakt och glutamat kan ses som tecken på att övriga ingredienser inte är särskilt smakrika.

Smörgåsskinka är nästan alltid sötad, ofta med druvsocker eller glukossirap. Sockret är till för att balansera smaken från den saltlake som används i tillverkningen.

Skinkan köptes i olika butiker i Göteborg. Skivorna togs ur sina förpackningar och lades på numrerade fat. Testdeltagarna smakade på sorterna i olika ordning. Kommentarerna är hämtade ur testprotokollen. Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker.

Detta betyder betygen:

5 fyrar=lysande

4 fyrar=utmärkt

3 fyrar=bra

2 fyrar=godkänt

1 fyr=underkänt

överkorsad fyr=uselt

Stefan Abrahamsson, 21

Sara Akervall, 32

Torbjörn Eliasson, 55

Nina Glader, 19

Kjell Härstedt, 74

Charlotte Kedegård, 26

Marika Nygårds, 41

Jezper Söderlund, 29

ANNONS