Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Skidlandslaget laddar inomhus – i Göteborg

De svenska skidstjärnorna körde under tisdagen sitt första pass i den nya inomhusanläggningen i Kviberg. Flera av dem med revansch i blicken. – Jag kan inte säga att förra säsongen var bra, säger Calle Halfvarsson.

Under den nya multisportarenen i Kviberg breder snön ut sig och minusgraderna biter besökarna i kinden. Just nu är skidlanslaget på plats och laddar upp inför den kommande säsongen – som saknar ett stort mästerskap.

– Det blir en spännande säsong utan mästerskap. Nu har man ju varit van vid mästerskap några år, men det blir lite skönt att inte ha det, utan bara satsa stenhårt på den totala världscupen, och hela tiden ladda om för nästa tävling, nästa helg, säger Calle Halfvarsson.

Han, Marcus Hellner, Anna Haag, Stina Nilsson och de andra passade på att möta pressen inför det första passet i Kviberg. Den ende som saknades var storstjärnan Charlotte Kalla – och Johan Olsson som ju slutat i landslaget.

Calle Halfvarsson gjorde en sammantaget stark säsong senast och slutade femma i den totala världscupen. Men nöjd – det är han inte.

– Nej, det är jag inte. Tour de ski var ju bra, men det var ju återigen en fjärdeplats.

– Det var ju VM i Falun som var det stora målet, det tog över allting och när det gick dåligt där så summerar man säsongen som sämre.

Vill du bli jämnare eller hitta fler toppar i år?

– Både och. Mer jämnhet och fler toppar. Det är små marginaler när man ska göra riktigt bra resultat och det var ju många fjärdeplatser i vintras...

Halfvarsson har i år valt att höja träningsmängden från 750 timmar till uppemot 900 timmar. En rejäl höjning.

– Ja, men det är ett sånt här år då man kan prova lite. Ibland har jag kanske varit orolig att jag tränat för mycket, när man varit riktigt sliten en vecka. Men jag har hållit mig frisk än så länge, peppar peppar.

Hur är det att träna inomhus?

– Det är lite speciellt att gå in i minusgrader från soligt och fint väder. Man får vara lite försiktig med luftrören.

Även Marcus Hellner blev utan individuell medalj i Falun-VM och hoppas få bättre betalt för slitet den här säsongen.

– Det är ganska skönt att man har hela säsongen på sig att göra bra lopp. Det har varit tre väldigt intensiva mästerskapså, så det passar ganska fint, säger han.

Skidanläggningen i det som heter Prioritet Serneke Arena har ett 1,2 km långt spår inomhus. Banan är delvis kuperad och i framtiden finns planer på att ansluta slingan till ett utomhusspår.

Skidsalen har minst två klassiska spår samt ett skatespår på totalt 1,2 kilometer och det är öppet året om.

Vid tävlingar finns det möjlighet att förlänga spåret in i den stora fotbollshallen där exempelvis start och målgång kan placeras. Skidanläggningen håller en temperatur på två minusgrader året om.

Mest läst