Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Skelettkvinnan upp i rätten

Ett av 2000-talets mer makabra rättsfall, en utredning med bland annat vissa nekrofila inslag. I morgon väcks åtal mot kvinnan som hade mängder av skelettdelar i sin lägenhet i Bergsjön.

Kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas är ansvarig för det ärende som lär få påtaglig uppmärksamhet under de närmaste veckorna.

Hon har bred erfarenhet från så kallade mediemål och arbetade som åklagare med till exempel efterspelet av diskoteksbranden på Hisingen 1998.

Nu rör det sig alltså om en rättegång avseende omfattande brott mot griftefriden.

Ehrenborg-Staffas är noga med att inte avslöja enskilda detaljer ur den ännu sekretesstämplade förundersökningen.

– Det mesta blir offentligt under tisdagen. Det jag kan säga är att detta är ett synnerligen speciellt fall, en mycket udda brottslighet som man normalt sett inte stöter på under sitt arbetsliv som åklagare. Här ryms saker som jag i framtiden knappast kommer att glömma, konstaterar Kristina Ehrenborg-Staffas.

Hon tillägger:

– Och hela den här verksamheten uppdagades egentligen av en ren tillfällighet.

Hur har ni arbetat efter gripandet i september?

– Vi har tvingats inhämta kunskaper från olika myndigheter och ”sakkunniga” som vi normalt sett kanske inte samarbetar med, berättar Ehrenborg-Staffas.

Enligt vad GP erfar gjorde länskriminalen förbluffande stora beslag i den 37-åriga kvinnans bostad, sedan polispatruller larmats dit efter en skottlossning.

I vardagsrummet låg benrester från minst en avliden person och dessutom massor av knivar.

Flera kartonger med varierande typer av kroppsben och kranium har, enligt GP:s källor, bärgats och skickats till SKL i Linköping för analys. Inga av dessa extremiteter härstammar dock från barn. Däremot finns det indikationer på att den misstänkta använt skelettdelar i någon typ av sexuellt syfte.

Nekrofili är straffbart under rubriceringen brott mot griftefriden, där lagen förbjuder ”skymflig behandling av lik eller likdelar”.

GP har bett åklagaren om en kommentar när det gäller dessa bisarra uppgifter. Hon har avstått, med hänvisning till morgondagens åtal.

Hur kvinnan kommit över det ansenliga materialet är föremål för diskussion.

Själv har hon, under den långa häktningstiden, hävdat att samlingen införskaffats beroende på ett historiskt och arkeologiskt intresse.

37-åringen påstår sig ha köpt skeletten från utlandet, via kontakter på internet.

I utredningens inledning fanns teorier om att kvinnan möjligen ägnat sig åt ockultism och/eller satanism. Ingen sådana bevis skall emellertid ha hittats.

37-åringen har, efter en mindre rättspsykiatrisk undersökning, bedömts som frisk. Hon uppges ha uppträtt korrekt och balanserat under de många polisförhören.

– Min klient förnekar brott. Hon har haft samma inställning under de snart tre månader hon suttit frihetsberövad, summerar advokat Annika Stanislaus.

5 september på kvällen pratade den då kraftigt berusade 37-åriga kvinnan med några unga pojkar i Bergsjön. Hon skröt då om att hon hade ”vapen och döda människor” i sin bostad.

Kvinnan gick därefter upp till sin lägenhet och en stund senare sköts ett skott ut genom ett fönster.

Polis larmades och första patrull som gick in i kvinnans hem kallade omedelbart på förstärkning, med tanke på hur det såg ut i bland annat vardagsrummet.

6 september anhölls 37-åringen, misstänkt för bland annat mord.

8 september häktades kvinnan med restriktioner. Då hade rubriceringen ändrats till brott mot griftefriden.

Sedan dess har 37-åringen suttit inlåst, trots att hennes advokat vid varje omhäktningsförhandling krävt ett omedelbart frisläppande.

Mest läst