Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
953672.jpg

Skelettkvinnan sålde ryggrad till bekant

Fotografier på trafikoffer och koder till bårhus påträffades hos den 37-åriga kvinnan i Bergsjön som i dag åtalats för brott mot griftefriden. Hon anklagas för ha haft mängder av skelettdelar i sin bostad, för att ha använt dem i sexuella aktiviteter och även sålt en komplett ryggrad till likasinnade i Uppsala.

- Hon har varit ensam om detta, sa kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas under presskonferensen på tisdagen.

Under presskonferensen berättade åklagaren att man funnit fotografier över ett bårhus i Eksjö och även en kod till bårhuset i kvinnans lägenhet, som eventuellt har kunnat användas för att komma åt likdelar.

Enligt Kristina Ehrenborg-Staffas har rättsmedicinalverkets undersökning kunnat visa att skelettdelarna kommer från Amerika, Asien och Skandinavien.

Hur hon kommit över delarna har kvinnan inte velat kommentera mer än att hon haft kontakter över internet.

Men, säger Kristina Ehrenborg-Staffas:

- Kanske bårhus och andra inrättningar borde vara mer observanta med koder och liknande.

Brottet uppmärksammades av en tillfällighet på grund av en skottlossning ut från lägenheten i september. När polisen kom till platsen fann de ett komplett skelett liggande på vardagsrumsgolvet och ett stort antal knivar. Vidare fanns det skallar i plastpåsar och kartonger med andra ben, typ lårben. Hela materialet har analyserats och åldersbestämts. Merparten av skelettdelarna är ca 45-50 år gamla.

På kvinnans dator fann man enligt åklagaren även bilder på avlidna trafikoffer och bårhus.

– Vi har fått fram att den misstänkta har, om man uttrycker det milt, varit mycket intresserad av döden, sa åklagaren under presskonferensen.

Det fanns även i lägenheten ett lönnutrymme där det fanns verktyg, pannlampor, borr och liksäckar. Dessa beslag stämmer överens med en inköpslista som också fanns.

På GP:s fråga om detta indikerar att hon ska ha förberett en gravskändning eller plundring någonstans, svarade åklagaren:

- Det är spekulation, det är ingenting vi har kunnat bevisa. Det finns en handling som berör en diskussion mellan två personer som diskuterar om att gräva på kolerakyrkogården på Vedholmen i Bohuslän. Vi har varit där och inte kunnat finna tecken på att någon grävt.

Det finns en sekretesstämplad bilaga om de sexuella inslagen. På presskonferensen uppgav åklagaren att det i den hemliga bilagan bland annat finns vittnesuppgifter. En CD-skiva märkt "nekro" och text-dokument från kvinnans dator benämnda "min nekrofili" och ”min första upplevelse" finns i polisens beslag.

Hur många olika individer som skelettdelarna härrör ifrån har inte polisen kunnat utröna. Men det handlar om hundratals delar av olika storlek.

Utredningen har väckt uppmärksamhet redan innan den presenterats.

Enligt stämningsansökan är detta ett ärende som innehålla mycket tydliga nekrofila inslag. Och den långa beslagslistan innehåller en rad bisarra inslag.

Kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas har formulerat sin sammanfattande skrivelse såhär:

"Kvinnan har vid okänd tidpunkt och på okänt sätt införskaffat minst sex kranier, en ryggrad och ett stort antal andra mänskliga skelettdelar. Hon har under tiden april 2011 - 5 september 2012 obehörigen flyttat kvarlevorna till sin lägenhet i Göteborg antingen från en tidigare bostad eller genom att anskaffa ytterligare mänskliga skelett".

Åklagarens gärningsbeskrivning fortsätter enligt följande:

"Den misstänkta har vidare i sin bostad under tiden april 2011- 5 september 2012 skymfligen behandlat åtminstone delar av ovan nämnda kvarlevor genom att använda dem i samband med olika sexuella aktiviteter och även vid något tillfälle förvarat dem i frysen."

Ehrenborg-Staffas hävdar dessutom att kvinnan behandlat materialet på ett skymfligt och oetiskt sätt genom att av delarna plocka ihop ett nästan komplett skelett som hon haft liggandes på golvet i sin lägenhet samt förvarat andra delar i plastpåsar. Bara det faktum att de mänskliga kvarlevorna varit föremål för privat handel har, enligt åklagaren "inneburit en skymfande behandling".

Precis som GP kunde avslöja i dagens tidning har kvinnan också under den gångna sommaren sålt tre kranier, och en komplett ryggrad till en person i Uppsala.

Det stora antalet benrester har förvånat polis och åklagare. Själv har kvinnan påstått att hon köpt skelett och kranier via kontakter på internet, främst från leverantörer i USA.

På olika forum har 37-åringen, som nekar till att ha gjort något brottsligt, opererat under en pseudonym.

"Jag struntar fullkomligt i lagboken. Lagen om brott mot griftefriden är ändå en fånig lag. Min moral sätter gränserna för mig och jag är villig att ta straffet om något skulle hända. Det är det värt", skrev kvinnan för ett par år sedan.

Hon har också följande uppfattning om avvikande sexuella beteenden:

"Jag vill ha min man som han är, oavsett om han är död eller levande. Han tillåter mig finna sexuell lycka vid sidan om".

Åklagarmyndigheten har under förundersökningen fått söka hjälp från sakkunniga som man inte brukar använda.

Polisen har gjort omfattande beslag i kvinnans lägenhet. Förutom flera kartonger med skelettdelar har kvinnan i ett lönnfack i bostaden haft bland annat fotografier som nu ingår i förundersökningen liksom ett register över påstådda nekrofiler och nekromanser i Sverige. Polisen har också funnit liksäckar, pannlampa och verktyg som åklagaren nu åberopar till stöd för kvinnans påstådda brottslighet.

Kvinnan har under hela utredningen nekat till brott. Hon beskriver sig själv som historieintresserad och att hon saknat kunskap om att hantering av mänskliga kvarlevor kunde vara straffbelagt.

Kvinnans advokat Annika Stanislaus uppgav i går, innan åtalet lämnades in, att åklagaren och försvaret inte är överens om huruvida äldre mänskliga kvarlevor går under brott mot griftefriden.

Enligt försvaret är i vart fall delar av kvarlevorna så pass gamla att de snarare ska bedömas som historiska eller arkeologiska föremål.

Den person som köpte skelettdelar i Uppsala är inte misstänkt för brott, han har inte ansetts ha brottsligt uppsåt.

Kvinnan har genomgått en inledande sinnesundersökning men har inte kunnat konstateras allvarligt psykiskt sjuk vid vare sig gärningstillfället eller vid undersökningstillfället.

Åklagaren beskriver kvinnan som klar, men ordfattig under förhören.

I eftermiddag väntas också åtal mot kvinnan gällande vapenbrott.

Sexuell avvikelse som består i en tvångsmässig sexuell dragning till lik, inkluderande fantiserad eller reell sexuell aktivitet.

Källa: Nationalencyklopedin

Mest läst