Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Flest utlandssvenskar bor i USA och Storbritannien. Norge och Spanien delar på andra platsen. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Skatten sämst enligt utlandssvenskar

  Skattesystemet och företagsklimatet får sig en rejäl känga av utlandssvenskarna. Däremot värderas den svenska naturen, matkulturen och arbetsmoralen högt.

  Utlandssvenskarna är överens, Sverige är ett av de bästa länderna i världen. Men skattesystemet värderas i högre utsträckning som negativt än positivt. De andra elva sakerna som poängsatts, i en enkät från SOM-institutet, ses som positiva. Men vad som anses allra bäst skiljer sig åt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -De som bor i Norge är ofta yngre och lyfter särskilt fram att det är billigare i Sverige. Medan de svenskar som bor i Latinamerika värderar välfärdssystemet väldigt högt. Bedömningarna speglas av det land man bor i, säger Lennart Weibull, professor emeritus i massmedieforskning.

  Svenskar som bor i Asien eller USA utmärker sig genom att vara något mer borgerliga och de är mer kritiska mot företagsklimatet och skattesystemet än övriga.

  -Förmodligen beror det på att de i större utsträckning jobbar inom näringslivet, säger Lennart Weibull.

  Den mest positiva bilden av Sverige finns hos dem som bor i andra nordiska länder. De uppskattar framförallt matkulturen, prisnivåerna och den allmänna mentaliteten i Sverige. Det som särskiljer utlandssvenskar i Sydeuropa är att de ser det svenska vädret som extra negativt.