Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Skatten höjs i Västra Götaland

Skatten i VG-regionen höjs med 35-40 öre. Det blir resultatet när Miljöpartiet och de fyra allianspartierna nu ska samarbeta.

- Jag har inga problem att försvara en skattehöjning för mina väljare, säger Johnny Magnusson, Moderaternas gruppledare och blivande ordförande i regionstyrelsen.

Vid en presskonferens på onsdagen presenterade han den politiska plattform som M, FP, C och KD tagit fram tillsammans med MP. Höjd skatt med 35-40 öre är nödvändigt för att klara regionens utmaningar, heter det.

- För mig är skatter inte ett mål utan ett medel för att lösa problemen inom sjukvården, betonar Johnny Magnusson.

Även på kollektivtrafikens område har allianspartierna fått vika sig. Priserna på Västtrafik kommer att höjas med max fem procent per år.

Överenskommelsen innehåller också en satsning på 100 miljoner kronor för att stärka ambulansverksamheten och korta väntetiderna på akuterna.

Även psykiatrin ska få mera pengar. Här talar den nya blågröna majoriteten om sammanlagt 200 extra miljoner under en treårsperiod.

Moderaterna tar över ordförandeskapet i regionstyrelsen, medan Miljöpartiet får tillsätta regionfullmäktiges ordförande.

I regionstyrelsen kommer majoriteten att ha åtta regionråd. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får tillsammans sex regionråd och Sverigedemokraterna ett.

- Vi har tagit vårt ansvar för den rådande situationen. Det parlamentariska läget avgjorde att vi nu ville samarbeta med alliansen, säger Birgitta Losman, gruppledare för Miljöpartiet.

Mest läst